Izvor: RTS, 07.Feb.2024, 16:30

Да ли се затвара Хемијско-прехрамбена и текстилна школа „Урош Предић“ у Зрењанину

Након најаве да ће се смерови које школује Хемијско прехрамбено технолошка школа "Урош Предић" у Зрењанину бити интегрисати у три школе, запослени и синдикалне организације у школству захтевају да се тај поступак обустави. Из локалне самоуправе наводе да су на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << основу урађеног Елабората утврдили да се смањује број уписаних ђака на ове смерове, а да ће новим решењем и запослени бити део нових школа.
У синдикату средње школе "Урош Предић" наводе да Елаборат о измени одлуке о мрежи школа нису званично добили. Замолили су локалну самоуправу да не упућује тај предлог Покрајинском секретаријату за образовање, јер треба разговарати и о другим решењима у околностима кад исту зграду користи и Техничка школа.

"Зашто не би дали један прелазни период. Колеге овде, деца вероватно нико није против да се овде школе споје, да се овде добије једна нова школа, да добије један нови назив. И онда би у једној оваквој школи занатској сигурно било више ученика, које потребе има тржиште за овим ученицима, јер ми сада у дуалу школујемо децу за четири фирме у нашем региону", наводи Милан Галић, из Синдиката просветних радника ХПТШ "Урош Предић".
Предлог одлуке предвиђа да се хемијски смерови убудуће уписују у Медицинској, прехрамбени у Пољопривредној, а технолошки у Техничкој школи.
Југослав Богдановић, директор ХПТШ "Урош Предић" истиче: "Сви услови, простор, опрема, кадрови за реализацију наставе наших профила су овде и једино овде. Другде их нема. Како неко замишља да се од септрембра ова наша настава одвија у другим зградама и просторима, без адекватног простора, без адекватне опреме, ја не знам."
Град и надлежни за просвету су у анализи утврдили да се све мање деце уписује у школу "Урош Предић", а попуњеност разреда у протеклих пет година је била од 48 до 61 посто.
"То су чињенице које показују просторне капацитете, капацитете коефицијента испуњености уписне квоте, када су у питању одређени смерови. А конкретно постоји један смер где у предходних пет година нико није уписан. Нико неће остати без посла, ђаци ће наставити да се школују у профилима који су започели да се школују у другим школама на другом месту, уколико наш захтев буде усвојен" наглашава Симо Салапура, градоначелник Зрењанина.
Предлози се нису свидели Независном синдикату просветних радника Србије који је најавио тужбе и кривичне пријаве. Из Покрајинског секретаријата за образовање нам нису одговорили шта може очекивати око 300 ђака и 85 запослених.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.