Izvor: RTS, 06.Feb.2024, 12:21

Израел: Терористе у Рафи чека крај; Хути гађали два брода у Црвеном мору, смењен премијер Јемена

Рат Израела и Хамаса – 123. дан. Израелска војска делује са копна, мора и из ваздуха, широм Појаса Газе, а главне операције су сада на југу – у Кан Јунису и Рафи, где су, како кажу, главна седишта Хамаса. Палестински званичници, с друге стране, тврде да ИДФ широм палестинске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << енклаве гађа цивилне објекте. Амерички државни секретар Ентони Блинкен започео је петодневну турнеју по Блиском истоку, посетом Саудијској Арабији.
Министар одбране Израела Јоав Галант изјавио је да ће израелска војска (ИДФ) доћи до преосталих бораца Хамаса који се крију на крајњем југу Појаса Газе, у Рафи, и да их, како је навео, "чека иста судбина као и остале терористе".
Палестински званичници, са друге стране, тврде да ИДФ широм Газе гађа цивилне објекте, те да је најмање 30 Палестинаца погинуло у ваздушним ударима Израела на стамбене објекте и џамију у централној Гази.
Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 27.000, саопштило је Министарство здравља Газе.
Како наводе, у нападима је убијено 27.478 Палестинаца, а рањено 66.835.
Огласио се и Филип Лазарини, генерални комесар Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) и рекао да је готово пет одсто становништва Појаса Газе убијено, рањено или нестало.
Државни секретар САД Ентони Блинкен започео је петодневну турнеју по Блиском истоку посетом Саудијској Арабији. Током турнеје која ће трајати до 8. фебруара, посетиће и Египат, Катар, Израел и Западну обалу.
Током јучерашњег дана ИДФ је спровео нове рације на Западној обали, ухапшена су 33 Палестинца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.