Izvor: RTS, 06.Feb.2024, 06:55

Др Милићевић: Фамозни папир о безбедности вакцинације ствара тензије, неопходно је успоставити поверење

Педијатар Саша Милићевић каже за РТС, поводом навода да поједини родитељи траже да им пре вакцинације лекар потпише да дете неће имати последице, да тај "фамозни папир" ствара тензије. Педијатри потписују оно што пропишу лекарска удружења и Министарство здравља, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << напомиње Милићевић, који сматра да се мора успоставити поверење.
Ових дана се у медијима појавила вест да поједини родитељи од педијатра траже да им пре вакцинације потпише како њихово дете неће имати последице од вакцине коју прима.
Педијатар Саша Милићевић је у Београдској хроници рекао да лично није имао таква искуства, али да је чуо од колега из Дома здравља да тај "фамозни папир" ствара неку врсту тензије између родитеља пацијената и педијатара.
Објашњава да педијатри потписују оно што пропишу лекарска удружења и Министарство здравља.
Упитан да ли се ради о неповерењу у вакцину, систем, лекаре, струку, оцењује да је реч "вакцина" доста искомпромитована.
"Још за време ковида, многи људи су изгубили поверење. Ја разумем, на интернету можете данас да прочитате много различитих информација и родитељи се просто збуне. Они сами кажу, видите овде пише, ово пише, па међусобно размењују та искуства и потпуно схватам ту неку њихову конфузију, и просто страх", каже Милићевић.
Календар вакцинације је, напомиње, скоро исти као и раније, само је нешто мало додато.
"Вакцина против пнеумокока је додата, али календар је и даље исти. Он је јако сличан оном календару којим смо примили ви и ја. Нема неке велике разлике", истиче Милићевић.
Свака вакцина, каже, може да има за последицу локалну температуру, бол у руци, малаксалост, некад чак и симптоме.
"Међутим, људи се плаше уствари удаљених последица вакцине, пре свега ММР-а. Ту се врше разна испитивања. Ја те људе потпуно разумем. С друге стране, разумем и колеге. Зашто би потписивали нешто што није прописало наше Министарство здравља и што није прописала наша Лекарска комора, не знам, можда то постоји негде на Западу. Али, ако то буду они одредили и ако то буде нека обавеза, сигурно ће људи то потписивати", каже Милићевић.
Ипак, сматра да ни то не пружа никакву гаранцију, већ се мора успоставити пољуљано поверење.
"Вакцина може да има штетне ефекте као и сваки лек" Што се тиче шетних ефеката, Милићевић каже да вакцина може да их има као и сваки лек. "То су нуспојаве и то се релативно често догађа", каже Милићевић и објашњава да је то онај моменат кад организам ствара антитела.
"Те вакцине се и састоје у већини случајева од умртвљених типова вируса или делова вируса или читавог вируса, зависно да ли је вакцина целуларна или не, и наш организам реагује, ми га изазивамо да створи антитела", објашњава Милићевић.
Када је реч о саставу вакцина, Милићевић каже да се вакцине усавршавају сваких неколико године и да су данашње вакцине боље.
"Деца се мање вакцинишу, тај ритам се мало пореметио" Педијатар потврђује да се у последње време деца мање вакцинишу и да се тај ритам мало пореметио.
"Изгубили смо мало тај колективни имунитет. Још за време ковида, родитељи су се плашили да воде дете, да се не би заразило у дому здравља", каже Милићевић.
Ко води рачуна о календару вакцинације При упису у школу, наводи Милићевић, траже се потврде о примљеним вакцинама, и у већини вртића, али у неким вртићима не.
Рачуна о томе би требало да воде родитељи, али највише домови здравља, који зато и постоје, закључује педијатар.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.