Izvor: RTS, 05.Feb.2024, 19:07

Србија у подручју бржег загревања – без примене Париског споразума имаћемо пролеће кад му време није

Наредних дана, према порогнозама метеоролога, очекује нас пролеће у фебруару – жива у термометру попеће се и до 21 степен. Последице климатских промена код нас су видљиве и многобројне. Просек температуре је за један степен виши него пре 150 година. Србија је у опасности >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јер се налази у подручју које се загрева брже од остатка света.
Афрички антициклон "Зевс" је систем који је углавном познат у метеорологији и од његовог положаја зависи да ли ћемо имати топлије или сувље време, истиче за РТС проф. др Владимир Ђурђевић.

"У наредних седам дана имаћемо прилив топлог ваздуха из Африке уз помоћ тог антициклона и то значи да ће температура бити за 10 степени изнад просека. Од 15. фебруара биће очекиване температуре за ово доба године“, каже Ђурђевић.
Климатолог додаје да је на снази природни феномен "Ел Нињо" на Пацифику који додатно загрева планету.
Високе температуре и недостатак снега праве проблеме скијашима и угоститељима у планинским центрима. Ђурђевић истиче да је то слика у целој Европи.
"Србија по том питању не одступа од остатка Европе. Планета је данас топлија за један степен глобално. Више температуре значе да ће бити мање снега током зиме, и да ће падавине чешће бити киша него снег. То је ситуација и у Алпским скијашким центрима", наводи професор.
Ђурђевић истиче да је примена Париског климатског споразума приоритет свих земаља.
"Загревање које нас очекује у будућности зависи од нас самих. Примена Париског споразума је преко потребна. Све земље света су га потписале и треба да га имплементирамо", наглашава Ђурђевић.
Каже и да је прошла година била најтоплија глобално, али и најтоплија и у Србији.
"Шансе су мало веће од 50 одсто да ће 2024. бити најтоплија до сада", закључује Ђурђевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.