Izvor: RTS, 05.Feb.2024, 17:55

Друштво судија: Ослобађајућа пресуде за убиство Ћурувије забрињава, али недопустиво да за то буду одговорне судије

Друштво судија саопштило је да дели забринутост и разочарање поводом доношења ослобађајуће пресуде за убиство Славка Ћурувије, без узимања у обзир аргументације на којој почива одлука суда. Наводе да јавност оправдано може да поставља питања, али да је недопустиво >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да се за то чине одговорним судије које су донеле ослобађајућу пресуду. У саопштењу позивају Високи савет судства да судијама омогући да раде без ниподаштавања и да објасни јавности да судије не суде према очекивањима, већ према доказима.
Друштво судија саопштило је да са јавношћу дели забринутост и разочарање поводом доношења ослобађајуће пресуде за убиство Славка Ћурувије, без узимања у обзир аргументације на којој почива одлука суда, што и после 25 година од почињеног злочина починилац или починиоци нису приведени правди.
"Ова чињеница указује да институције државе које су за то биле задужене – полиција, јавно тужилаштво и суд – нису испуниле свој задатак", наводи се у саопштењеу Друштва судија.
Истиче се и да јавност оправдано може да постави питање ко је ту подбацио, али да је, како наглашавају, недопустиво да се за то чине одговорним судије које су донеле ослобађајућу пресуду за лица која су била оптужена за тај злочин, чак и пре него што је јавност упозната са разлозима за њено доношење.
"Подсећамо да суд суди на основу доказа које презентује јавно тужилаштво, а које прикупља полиција. Коментарисање судских одлука, па и изражавање незадовољства њиховим доношењем је дозвољено, али такво коментарисање мора бити у вези са поступањем и аргументацијом суда, а не просто изражавање незадовољства исходом судског поступка", пише у саопштењу.
Друштво судија Србије позвало је Високи савет судства да – у складу са својом уставном дужношћу да јемчи и обезбеђује независност судија и судова – омогући судијама да раде без ниподаштавања и да објасни јавности да судије не суде према очекивањима, већ према доказима.
"У правној држави, у ситуацији кад докази не указују на несумњиву кривицу окривљених, дужност суда је да донесе ослобађајућу пресуду", закључује се у саопштењу Друштва судија поводом одлуке о ослобађајућој пресуди за убиство Славка Ћурувије.
Испред зграде Апелационог суда одржан је протест због одлуке којом је тај суд четворицу бивших припадника Државне безбедности ослободио кривице за учешће у убиству новинара и власника листа Дневни телеграф и недељника Европљанин Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.
Протест је почео са 25 минута тишине, симболично, јер је пре толико година Ћурувија убијен.
На протесту су били представници свих релевантних новинарских удружења и асоцијација медија.
Поводом одлуке Апелационог суда министарка правде Маја Поповић изјавила је да је дубоко разочарана ослобађајућом пресудом, као и радом правосуђа на решавању случаја убиства Славка Ћурувије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.