Izvor: RTS, 05.Feb.2024, 17:10

Воће најрањивије: Како временски услови утичу на усеве и засаде?

Ових дана сведоци смо неуобичајених температура за зимски период. Проверавали смо како у чачанском крају временске промене утичу на усеве и засаде воћа.
После топле јесени ни блага зима не погодује усевима у чачанском крају. Нестабилни временски >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << услови изменили су агрономски календар.

''Тако да се рокови скоро свих и пољопривредних операција и сетве, жетве, третирања пољопривредних култура разним препаратима мењају у складу са променама климе које евидентно имамо последње време'' наводи Милан Дамљановић, саветодавац за ратарство Пољопривредне саветодавна и стручне службе Чачак.
Струка препоручује прилагођавање временским условима, повећање пластеничке производње, подизање система за заливање. Неминовно, промена има и у гајеним културама.
''Сада имамо доста и нових хибрида и нових сорти Тако да можемо да сортимент прилагодимо а такође и са временом сетве временом жетве можемо да предупредимо неке ствари'', додаје Милан Дамљановић.
И воћари у чачанском крају страхују за овогодишњи род. Ни воћарској производњи не погодују више просечне температуре које се бележе у протеклој деценији.
''Што је резултирало и скраћењу оног мировања воћака неопходног у сваком случају за све врсте тако да су бројне воћне врсте већ пораниле, да кажем у свом интензивном вегетацијском периоду'', истиче Бранко Танасковић, саветодавац за воћарство Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Чачку.
Све чешће се у крају препознатљивом по шјивама, јабукама и кајсијама гаји и понеко медитеранско воће, али не у засадима за комерцијалну производњи, већ појединачно из хобија.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.