Izvor: RTS, 16.Jan.2024, 07:08

Настављене борбе у Херсонској области и у Никопољу; Швајцарска обећала помоћ Украјини

Рат у Украјини – 692. дан. Настављају се борбе у Херсонској области и у Никопољу, а украјинске снаге наводе да руске трупе покушавају да поврате изгубљене положаје у подручују Запорожја и Херсона. Швајцарска и Украјина потписале заједничко саопштење у којем наводе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је безбедност Украјине неодвојиви део глобалне сигурности, док су Уједињене нације апеловале на хуманитарну помоћ Кијеву у вредности од 4,2 милијарде долара. Москва тврди да САД врше притисак на своје савезнике с циљем да смање политичку штету од својих војно-биолошких активности у Украјини.
Борбе у Украјини се настављају у Херсонској области и у Никопољу, а украјинске снаге наводе да руске трупе покушавају да поврате изгубљене положаје у подручују Запорожја и Херсона. Кијев тврди да су изнад Азовског мора оборена два руска авиона – шпијунски и командни. 
Русија је, са друге стране, осудила више од 200 украјинских ратних заробљеника на дуготрајне казне затвора, од којих су неки добили доживотну казну, а осуђени су због "убистава цивила и малтретирања (ратних) заробљеника". 
Самит шефова националних безбедности држава широм света завршен је у Давосу, а Швајцарска и Украјина, копредседавајуће четвртог састанка, потписале су заједничко саопштење. У саопштењу се наводи да је безбедност Украјине неодвојиви део глобалне и регионалне безбедности и да је рат против те земље један од главних дестабилизујућих фактора у свету.
Швајцарска је обећала Украјини 1,5 милијарди швајцарских франака помоћи у наредне три године. 
Генерал-потпуковник Игор Кирилов, начелник службе за нуклеарну, хемијску и биолошку заштиту оружаних снага Руске Федерације, тврди да САД врше притисак на своје савезнике с циљем да смање политичку штету од својих војно-биолошких активности у Украјини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.