Izvor: RTS, 15.Jan.2024, 17:34

Попадија из Грачаца на свом сајту о традицији и обичајима

Улога попадије у једној сеоској парохији није занемарљива. То показује Вишња Костић из Грачаца код Врњачке Бање. Осим што води рачуна да породица са четворо деце живи у складу са традицијом и православним обичајима, свом супругу помаже у црквеним пословима, мисионарском >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и хуманитарном раду. У том циљу користи друштвене мреже где је покренула и свој блог.
Грачачка парохија је велика и значајна јер се помиње још у 13. веку када је изграђена црква Светог Саве и придодата Жичи. На челу парохије је свештеник Милан Костић, а у литургијским обредима, поготово појањем духовних песама и молитви, помажу му старије ћерке и супруга. Вишња је професорка српског језика и књижевности; савремених је схватања и привржена породици и деци.
„У нашој породици превасходно је важно да будемо за празнике у цркви. Да прославимо литургијски сваки празник у току те црквене године, а мање обраћамо пажњу на конкретно неке ствери које су народни обичаји. Али волимо да оно што знамо или смо наследили негде од својих предака помало и укључимо у нашу породицу“, наводи Вишња Костић, попадија у Грачацу.
Вишња је покренула блог@Попадија овде како би на савремен начин приближила живот једне свештеничке породице и одговорила на бројна питања оних који је прате на друштвеним мрежама о значају поста, одласку у цркву или ходочашћима. У уређивању сајта помаже јој најстарија ћерка Ирина која каже да је због блога мајка популарнија међу њеним другарицама из школе. Али више је питају о оцу.
„Често ме питају, на пример, да ли он стално носи ту мантију, као у кући, или јер мора да је носи. Ја увек одговорим не“, каже петнаестогодишња Ирина Костић.
„Овде се родило троје деце од наших четворо од када смо на парохији. Тако да су људи препознали нас као људе који желе овде да раде и да стварају. Мислим да је и у том смислу негде мој блог помогао јер ипак друштвене мреже и тај дигитални свет је сада свет у коме се ми једни другима најчешче и највише обраћамо“, истиче Вишња Костић - попадија у Грачацу.
Деца, поготово Ирина и Ника које су музички надарене, са радошћу прихватају обавезе у дому у којем се слави и обележавају верски празници, али и у цркви где се укључују у молитвама.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.