Izvor: RTS, 15.Jan.2024, 16:55

Драстично повећање неједнакости – пет најбогатијих људи удвостручило богатство, сиромашни имају све мање

Пет најбогатијих људи на свету удвостручило је своје богатство од 2020. године, док је 60 одсто популације, готово пет милијарди људи, још више осиромашило.
Разлика између богатих и сиромашних вероватно ће се повећати, показује најновији извештај >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << хуманитарне организације Оксфам. Истовремено, упозорава се да сиромаштво у свету, ако се тако  настави, неће бити искорењено још 229 година.
Наглашавајући драматично повећање неједнакости од пандемије ковида, Оксфам наводи да су светски милијардери богатији за 3,3 милијарде долара него 2020. године, а њихово богатство је увећано три пута брже од стопе инфлације.
Извештај открива да седам од десет највећих корпорација на свету има милијардера као извршног директора или главног акционара, упркос стагнацији животног стандарда милиона радника широм света.
Богатство пет најбогатијих људи на свету – Илона Маска, Бернара Арноа, Џефа Безоса, Ларија Елисона и Марка Закерберга повећало се за 464 милијарде долара, или за 114 одсто. У истом периоду, укупно богатство најсиромашнијих 4,77 милијарди људи, који чине 60 одсто светске популације – реално се смањило за 0,2 одсто.
"Људи широм света раде више и дуже, често за бедне плате на несигурним и опасним пословима", наводи се у извештају.
"У 52 земље просечне реалне зараде готово 800 милиона радника су пале. Ти радници су изгубили укупно 1,5 милијарди долара последње две године, што је еквивалентно 25 неплаћених дана за сваког радника", додаје се.
Упоредо са судбином супербогатих, и профити предузећа нагло су порасли, упркос притиску на домаћинства услед повећања трошкова живота. Процењује се да је 148 највећих корпорација на свету заједно имало 1,8 милијарди долара чистог профита у периоду до јуна 2023. године, што је скок од 52 одсто у односу на просечан нето профит од 2018. до 2021. године.
Залажући се за порез на богатство како би се поново успоставила равнотежа између радника и супербогатих послодаваца и власника предузећа, извештај Оксфама каже да би такав порез на британске милионере и милијардере могао у буџет да донесе 22 милијарде фунти годишње, ако се примени по стопи од 1 до 2 одсто на нето богатство изнад десет милиона фунти.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.