Izvor: RTS, 01.Jan.2024, 14:35

Израел повлачи део трупа из Газе, рат улази у нову фазу; Напади ИДФ-а на избегличке кампове Магази и Бурељ, има мртвих

Сукоб Израела и Хамаса – 87. дан. Нова година у Појасу Газе дочекана је уз нове нападе. Избеглички кампови Магази и Бурељ налазе се под јаким ваздушним ударима, има мртвих. Шест особа је убијено у израелском нападу у близини Џабалије. Израелска војска саопштила је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да ће повући пет борбених бригада које учествују у копненој операцији на Појас Газе. ИДФ тврди да је убио команданта Хамаса који је предводио напад на кибуц Кусуфим. Хамас је, са друге стране, испалио више од 20 ракета ка јужном и централном Израелу. Хапшења на Западној обали и источном Јерусалиму.
Израелске снаге наставиле су операције широм Појаса Газе. ИДФ истиче да су мете биле војне зграде Хамаса, те тунел, као и друга инфраструктура.
Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да од почетка сукоба, 7. октобра, страдало 21.822 Палестинца, као и да је 56.451 њих повређено.
У саопштењу се тврди и да 150 Палестинаца страдало у протекла 24 сата, док је 286 особа рањено. 
У одвојеној објави каже се да је у израелском нападу убијен бивши министар Палестинске управе за верска питања Јусеф Салама.
Зијад eл Накла, лидер палестинског Исламског џихада, рекао је да неће бити споразума о ослобађању талаца све док трају борбе у Појасу Газе.
Израелски шеф дипломатије рекаo је да је Тел Авив спреман да "одмах“ пусти бродове да испоруче помоћ у Газу као део предложеног морског коридора са Кипра.
Ели Коен је рекао да су Велика Британија, Француска, Грчка и Холандија међу земљама са посебним пловилима која могу да пристану директно на обале Газе, будући да та енклава нема луке са дубоким водама.
Палестински министар спољних послова Ријад Малки у својој новогодишњој објави осудио је "истрајност израелске ратне машинерије у рату геноцида".
Са друге стране, председник Израела Исак Херцог истакао је да свет 2024. године мора издејствовати ослобађање 133 таоца које још увек држи Хамас у Појасу Газе.
Америчка војска саопштила је да је уништила неколико малих чамаца којима су управљали Хути, које подржава Иран, након што су побуњеници напали теретни брод и покушали да се на њега укрцају.
Два неименована извора у јеменској луци Ходеида рекла су да су најмање десеторица јеменских побуњеника Хута убијена, а двојица рањена.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.