Paore zabrinjava nedostatak vlage

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2017, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paore zabrinjava nedostatak vlage

Nakon radova na zaštiti od korova i primeni tretmana prihrane kukuruza u narednom periodu je neophodan obilazak parcela. Jedan od razloga je i kukuruzni plamenac čija je pojava moguća u skorijem periodu. Ipak ono što najviže trenutno zabrinjava paore je nedostatak vlage u usevu.

Međuredna kultivacija kao mera uništavanja korova je uspešno obavljena kod poljoprivrednika u sremskomitrovačkom ataru.

Pored toga odrađene su i ostale mere zaštite i nege useva tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da biljke izgledaju dobro kako je i očekivano. Kao preventiva posejano je nekoliko različitih sorti kukuruza.

U šidskim atarima kažu poljoprivrednici usevi su dobri što se da i videti međutim nedostaje vlage u zemljištu kako bi biljke mogle da napreduju nesmetano. Dobra količina kiše značila bi puno usevu.

Nedostatak vlage je evidentan u usevima potvrđuje i struka. Kukuruz sada kroz različite mehanizme se bori sa ovim nedostakom.

Ono na šta poljoprivrednici treba da obrate pažnju je činjenica da je u toku piljenje kukuruznog plamenca. Stručnjaci tvrde da je brojnost plamenca na nivou višegodišnjeg proseka.

Preporučuje se ipak pregled kukuruza tokom narednih nekoliko dana. Ukoliko se ustanovi prisustvo jajnih legala i gusenica na više od 10 odsto biljaka, preporuka je da se uradi suzbijanje na početku piljenja larvi nekim od insekticida.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.