Berba grožđa u Riđici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2017, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berba grožđa u Riđici

Udruženje vinogradara i vinara počelo je berbu grožđa u Riđici koja se nalazi na evropskoj karti vina.

Vinogradarima je cilj da proizvode kvalitetna vina sa geografskim poreklom, ali i da dobiju državne subvencije putem projekata u čemu im pomaže Lokalna akciona grupa "Panonski fijaker".

Ova godina dala je odličan rod grožđa, pa vinogradari u Riđici očekuju kvalitetno vino. I ako se prodaje po ceni za oko dva evra za litar domaćeg vina, manji proizvođači >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << žele da se izbore za geografsko poreklo koje će garantovati kvalitet, a i dobru cenu na domaćem i evropskom tržištu.

"Što se tiče proizvodnje i prerade vina, tanki smo. Godišnje proizvedem 5.000 litara vina. Imamo tradiciju i iskustvo, ali nemamo opremu. Problem nam je oprema i na putu smo da je putem konkursa nabavimo, a u tome će nam pomoći Lokalna akciona grupa", kaže Zoran Šveljo, vinogradar.

"Uzgajam šardone i rajnski rizlinhg, koji daje stabilan kvalitet. Bila godina loša ili dobra, rajnski rizling daje vrhunski kvalitet vina", kaže Rajko Milanko, vinogradar i predsednik upravnog odbora Udruženja vinogradara u Riđici.

Spoj tradicije i savremenog u riđičkim vinogradima je odličan potencijal da se u ovom mestu razvije vinski turizam.

"Pokrajinski sekretarijat će učiniti sve što može da u delu vinskog turizma pomogne vinogradarima, a pretpostavljam da i vinogradari apliciraju za sredstva u resornom sekretarijatu. Nadamo se da će sa te strane animirati i ostale meštane sela da investiraju na taj način u vinogradarstvo", kaže Željko Dvoržak, načelnik odeljenja za turizam u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam.

Riđica je dobila status vinogorja, ali se nadaju da će iduće godine organizovati prvu manifestaciju posvećenu danima berbe grožđa, po čemu je Riđica i najpoznatija.

"Gradska uprava Sombora vidi svoj interes u tome da podrži inicijativu koje je Udruženje vinara pokrenulo u smislu odvijanja manifestacije berbe grožđa", kaže Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice Sombora za kulturu i informisanje.

Riđičko vinogorje prostire se na oko 40-ak hektara, u njemu ima autohtonih sorti grožđa i vinograda starih do 150 godina. Vinogradari kažu da im vinogorje omogućuje vrhunski kvalitet, pa je u planu da se napravi regionalni centar vina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.