Војводина привукла скоро две милијарде евра инвестиција из Немачке – у току нови циклус инвестирања

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Apr.2023, 19:48

Војводина привукла скоро две милијарде евра инвестиција из Немачке – у току нови циклус инвестирања

Савезна Република Немачка водећи је спољнотрговински партнер Републике Србије и инвеститор у Војводини, у којој послује 57 компанија које су основане немачким капиталом, са више од 24 хиљаде запослених. Међу најважнијим је инвестиција Континентала у „мега фабрику“ у Радној >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << зони Север IV у Новом Саду, вредној 150 милиона евра. Foto: unsplash.com Планирани извоз компаније за две године износиће три милијарде евра годишње, што ће ту компанију учинити једном од највећих српских извозника. Поред тога, Континентал је најавио инвестирање додатних 150 милиона евра у проширење производних капацитета.
Инвеститори као предности Србије а посебно њене северне покрајине, наводе висококвалификовану радну снагу, компетитивне оперативне трошкове, присуство финансијских и пореских олакшица и географску локацију која омогућава Just-in-Time/Just-in-Sequence производњу. У последње време приметно је улагање највећих немачких аутомобилских компанија у АП Војводини, које отварају своје развојно-истраживачке центре, због снажног потенцијала високо квалификоване радне снаге у области истраживања и иновација.
У прилог томе говори присуство компаније Континентал, једне од највећих европских компанија у сектору аутомобилске индустрије. Након отварања две фабрике, у Суботици и Каћу, Континентал је у Новом Саду отворио Истраживачко-развојни центар, у којем ради преко 750 инжењера на развоју најиновативнијих технологија за аутомобилску индустрију. Поред Конитинентала, Компанија ZF Friedrichshafen AG, за своју највећу европску инвестицију изабрала је Панчево. Погон је отворен 2019, а већ у другој фази пројекта 2021. године, изграђен је најсавременији R&D центар у Новом Саду, чиме је Србија постала једно од главних чворишта у ZF глобалној R&D мрежи, покривајући комплетан развој софтверских и хардверских решења за погон електричних возила. Инвестиције је реализовала и Компанија Бросе, која производи електронику и сензорску технологију за врата аутомобила и седишта аутомобила, електромоторе и електронику, која је у Панчеву отворила погон и истраживачко-развојни центар.
Укупна вредност немачких инвестиција на територији Војводине износи 1,9 милијарди еура, а реализовале су их компаније Сименс, Штада, Метро, Фресениус Медикал, Тyсенкруп, Хенкел Србија, Дункермоторен, Мехлер Варио Сyстем, Гезе, Мухлбауер, односно Др. Оеткер, ЗФ, Бросе, Континетал, КWS, БМТС Технолоџи, Алутец, Лидл и још двадесетак немачких компанија. Већина њих послује у секторима пратеће аутомобилске и електронске индустрије: Роберт Бош, Континентал Аутомотиве, ЗФ, Бyсен Абгассистем, Бросе, Алутец, БМТС Техонолоџи, ИГБ Аутомотиве, ДАД Дрекслмајер Аутомотиве, Норма Гроуп, КонтиТех, СД Хирш, и друге.
Развојна агенција Војводине (РАВ) интензивно ради на подстицању прилива страних и домаћих инвестиција, као и пружању професионалних услуга компанијама које инвестирају у АП Војводини. Закључак је да немачке компаније у АП Војводини, као и оне које долазе из других земаља, не инвестирају само због трошкова, близине ЕУ и матичних фабрика, већ и због квалификоване радне снаге, иновативних потенцијала, те подршке коју постојећи и потенцијални инвеститори добијају.
У наредном периоду Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, наставиће да пружају стручну, логистичку и финансијску подршку у привлачењу нових инвеститора и развоју свих делова покрајине.
Za obnovu pravoslavne crkve i podršku srpskim porodicama u Lici – 4,5 miliona dinara

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Војводина привукла скоро две милијарде евра инвестиција из Немачке – у току нови циклус инвестирања се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.