Zvaničnik SAD danas stiže u Beograd

Izvor: B92, 16.Feb.2012, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnik SAD danas stiže u Beograd

Beograd -- Zamenik državnog sekretara SAD Vilijam Berns danas treba da doputuje u Beograd, čime počinje posetu zemljama Zapadnog Balkana.

Berns će od 16. do 20. februara posetiti Beograd, Sarajevo, Prištinu i Zagreb, u kojima će, kako je saopštio Stejt department, "istaći potrebu da lideri zemalja rešavaju ključna pitanja poput vladavine zakona i ekonomskog razvoja".

Za sada nije poznato ko će u Beogradu biti sagovornici ovog visokog američkog zvaničnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Šef srpskog pregovaračkog tima u dijalogu Beograda i Prištine Borislav Stefanović rekao je ranije agenciji Beta da od susreta s Bernsom očekuje "razmenu informacija" i "mogućnost uticaja na drugu stranu" kako bi se došlo do rešenja, pre svega kada je reč o regionalnom predstavljanju Kosova.

To je prva poseta Vilijama Bernsa Srbiji od kako je u julu 2011. imenovan za zamenika državnog sekretara. Državna sekretarka SAD Hilari Klinton boravila je u Beogradu u oktobru 2010. godine.

Neposredno pre nego što je postavljen na sadašnju funkciju, Berns je kao državni podsekretar za politička pitanja, početkom jula 2011. učestvovao na Kroacija samitu u Dubrovniku.

Na skupu čija je tema bila perspektiva regiona i širenje EU, Berns je pozdravio završetak saradnje Beograda sa Haškim tribunalom. On je kao "impresivne" ocenio korake koje Srbija preduzima prema EU, ali je takođe ukazao da Srbija mora pronaći način da se pomiri sa realnošću na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.