Izvor: RTS, 06.Sep.2013, 15:02 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Zdravom hranom do profita
Proizvodnja na prirodan način, takozvane organske hrane u svetu je odavno već potreba. U Crepaji kod Pančeva ima poljoprivrednika koji zahvaljujući tom poslu nemaju problema sa otkupnim cenama svojih proizvoda.
Nikica Novakov iz Crepaje ne brine po kojoj ceni će i kome prodati svoje proizvode. On već tri godine uzgaja organsku hranu na pet hektara.
Kilogram ovakvog paradajza košta 150 dinara po kilogramu, krompira i kupusa 200, a pasulja tetovca 900 dinara. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sve što donese na beogradsku pijacu organske hrane odmah i proda.
"Od ovog posla ne može da se obogati, ali može da se zaradi pristojna plata i da se od nje dobro živi. Posao je težak, radi se i po 12 sati, jer sve obrađujemo ručno, ne upotrebljavamo hemikalije, već samo stajsko đubrivo i stara dobra semena", kaže Novakov.
Organska proizvodnja u razvijenim evropskim zemljama zauzima i do 15 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje i svake godine sve više se proširuje. Povrće, voće i žitarice proizvedene na ovaj način kupci sve više traže, jer upotreba zdrave hrane postaje novi stil života.
Direktor Instituta Tamiš-Pančevo Vladan Ugrenović kaže da je još pre pet godina usmeravao ratare na ovu vrstu proizvodnje, ali da je odziv bio slab.
"Znamo navike naših poljoprivrednika koji žele da sve što proizvedu predaju i čekaju da im neko plati, po mogućstvu dobru cenu. Teško se to menja, a u organskoj proizvodnji morate da imate lični marketing i da sami pronalazite dobrog kupca. Ako dobro radite na kraju sve se i isplati", kaže Ugrenović.
U našoj zemlji zbog slabe kupovne moći stanovništva proizvodnja organske hrane je na začetku, a na jugu Srbije skoro i da je nema. Zato je neophodno da što pre i država subvencijama pomogne ovim proizvođačima, koji imaju manji prinos proizvoda, čiji je kvalitet mnogo bolji, jer se ne tretira pesticidima i hemikalijama.
rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342-555