Vojnička humanost

Izvor: Politika, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnička humanost



Vranje – U poslednje vreme vojnici i starešine Četvrte brigade vojske Srbije raznim akcijama, ne obazirući se na versku i nacionalnu pripadnost, pomažu žiteljima zabitih sela u Kopnenoj zoni bezbednosti uz administrativnu liniju s Kosovom i Metohijom. Kako za "Politiku" kaže pukovnik Milosav Simović, komandant ove elitne brigade VS, kada je u pitanju narod za njega i njegove kolege i vojnike nema nemogućeg i neostvarivog.
– U ovoj multinacionalnoj sredini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Pčinjskom okrugu, svim našim građanima svakodnevno nastojimo da korektnim ponašanjem, ljudskim, vojničkim i profesionalnim odnosom obezbedimo spokojan život – kaže pukovnik Simović i dodaje da nema sela, a ni zaseoka gde vojska nije priskočila u pomoć. Tako je bilo i ovih zimskih dana u selu Trstena.

– Nema kuće u kojoj komandant od reči i poverenja sa svojom vojskom nije ušao da pripomogne. Jednostavno, vojnička humanost je nemerljiva, a srce grdosija –toliko veliko da ga je nemoguće opisati. Do neba im hvala jer su posebno pomogli mojoj ljubimici, šestomesečnoj ćerkici Mileni i porodici – objašnjava Goran Jovanović iz Trstene, najzabačenijeg i najudaljenijeg sela u vranjskoj opštini.

Povezanost vojske i naroda u ovom kraju je postojala odvajkada, međutim, formiranjem kancelarije za civilno-vojnu saradnju, prvom takve vrste u našoj Vojsci, misija dobre volje prema građanima Pčinjskog okruga je krenula nesmanjenim tempom. Olakšali su im vodosnabdevanje, sanirali puteve, medicinski ih zbrinuli.

Lekari i medicinski tehničari garnizonske ambulante sa sanitetskim vozilom stalno su na terenu po selima pa i planinskim zabitima. Uglavnom poznata ekipa sa potpukovnikom Goranom Stankovićem, Slađanom Mihajlovićem, garnizonskim lekarom i tehničarima, pregleda mesno stanovništvo, daje lekove i prepisuje terapiju. Nedavno su se, kao i mnogo puta ranije, u ovu misiju uključili i dr Miroljub Stanković, direktor vranjskog Medicinskog centra, i dr Lazar Stanković, načelnik pedijatrije vranjske bolnice.

– U Trsteni je pružena neophodna pomoć mezimici porodice Jovanović, maloj Mileni, a na apel Ljubinke Milovanović iz NVO "Životna pomoć" obišli smo siromašnu porodicu Ratke Mladenović iz Lipovca i nakon lekarskog pregleda snabdeli potrebnim lekovima – veli pukovnik Simović.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.