Vodostaj Morave opada, RHMZ upozorava (FOTO)

Izvor: B92, 11.Mar.2016, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodostaj Morave opada, RHMZ upozorava (FOTO)

Beograd -- Sa većine poplavljenih područja voda se polako povlači, međutim Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se u toku noći očekuju nove padavine.

Kako je saopštio RHMZ, u toku noći bi moglo da padne novih 20 mm kiše, dok se na planinama očekuje sneg.

Kiša koja od jutros pada najviše problema stvorila je meštanima Lapljeg Sela, Preoca, Ugljara i Lipljana.

U užičkom kraju nema novih oštećenja i plavljenja, a nivo reke Moravice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raste centimetar na sat.

Sve ostale reke u okolini su u stagnaciji, ojačavaju se bedmi i angažovane su sve vatrogasno-spasilačke jedinice, policija i vojska.

Još neka planinska sela su bez struje, a ponovo je uspostavljen saobraćaj na magistrali Užice-Kostojevići.

Vodostaji sve tri Morave u okolini Kruševca su u fazi opadanja, a nadolaze reke koje se ulivaju u ove slivove, pa se ne zna kako će se situacija dalje odvijati.

Zapadna Morava je ispod granice redovne odbrane od poplave, što je za dva centimetra niže nego prethodnog dana.

Stanje vodotokova na teritoriji Zrenjanina je stabilno, ali su i sve službe u pripravnosti u slučaju vanrednih intervencija, rečeno je na vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Zrenjanina.

"Za sada je sve pod kontrolom i siguran sam da će tako ostati i u narednom periodu, ali mi smo spremni i za slučaj vanrednih dešavanja", dodao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je sazvao sednicu.

"Meteorološki uslovi nisu najpovoljniji, centralna Srbija je više ugrožena, ali mi ništa ne prepuštamo slučaju. Organizovali smo službe i dvadesetčetvoročasovno dežurstvo", rekao je Janjić.

U Kragujevac su stigli pripadnici Vojske Srbije sa mehanizacijom, koji će od sutra biti angažovani na saniranju kritičnih tačaka na reci Uglješnici koja je najveća pritoka Lepenice.

Iako do sada nije došlo do izlivanja preduzete su preventivne mere, jer je ta reka ranijih

godina plavila prigradska naselja.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić izjavio je večeras prilikom obilaska nasipa na reci Jošanici da nema mesta panici, ali da se mora biti budan i oprezan.

Prema Ljajićevim rečima, dobra stvar je što su se svi organizovali, počev od građana preko privrede, vojske i svih lokalnih službi.

"Loša vest je što kiša pada 24 sata i što su prognoze da će i narednih dana biti padavina. Preko 6.000 vreća sa peskom je postavljeno duž Jošanice, Trnavice i njihovih pritoka koje su se izlile pre par dana. Radiće se tokom čitave večeri. Moramo da budemo maksimalno agilni da sprečimo poplavu koju smo imali pre tri dana", rekao je Ljajić.

Kiša u Novom Pazaru pada već ceo dan.

Vodostaj reka je povećan. Sve mašine javnih preduzeća, privatnika, vojske i spasilaca su na terenu i izgrađuju bedeme duž reke Jošanice.

Građani, takođe, pune vreće sa peskom koje služe kao bedemi.

Ministar unutrašnjih poslova izjavio je, nakon sednice vladinog štaba za vanredne situacije, da je najkritičnija situacija zbog poplava u Čačku i Lučanima.

Posle sednice Štaba za vanredne situacije i sednice Vlade proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji Srbije.

Ministarstvo građevinarstva stavilo je na raspolaganje ljudima u poplavljenim područjima više od hiljadu mašina i vozila i oko 200 ljudi spremnih da pruže pomoć, nakon proglašenja vanredne situacije, saopštilo je to ministarstvo.

Kako je saopšteno, direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak naveo je da su svi putevi prohodni, ali da su putari dežurni.

Ministarstvo je navelo da je na raspolaganju 719 vozila, 327 mašina, 1.118 pojedinačnih komada različite opreme i 2.122 zaposlenih u putarskim preduzećima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.