Vetrenjača iz Sivca

Izvor: RTS, 10.Sep.2014, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vetrenjača iz Sivca

U Sivcu, na Sivačkoj kosi, nadomak Sombora, održana je kulturna manifestacija "Vetrenjača iz Sivca", koja je okupila značajna imena naše poezije. Zahvalni ljubitelji pisane reči uživali su, pre svega, u jezičkom mudrovanju Matije Bećkovića, inače kuma pesničkih susreta.

Pred činjenicom da nedovršena vetrenjača svake godine raste po metar, pesnik se zapitao: "Kolika li će biti kada za 200 godina budemo slavili ovu manifestaciju".

Bećković smatra da da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su paradoksi suština poezije o kojoj je toliko puta rečeno šta je ona, ali ta tajna nije rastanjena, jer kad bi se znala ona bi prestala da postoji.

"Poezija je što i život, jer kad bismo mi bili ti koji smo ga stvorili, onda bi ga davno uništili", kaže Bećković.

Gojko Đogo, koji je prvi put na Sivačkoj kosi, govorio je stihove o palikući, a svoju poeziju predstavili su i Milan Nenadić, Tadija Eraković, Mirjana Bulatović, Zoran Mandić, Zoran

 Radisavljević i Božidar Cmiljanić, domaćin pesničke predenice.

Pored slušanja stihova, brojni posetioci Četvrtog susreta pesnika na Sivačkoj kosi, mogli su videti dela slikara i vajara, a pored njih, prijatnom ugođaju doprineli su muzičari i pevači.

rts.kikinda@rts.rs

+381 230 439 745

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.