Umro Timoti Džon Bajford

Izvor: B92, 05.Maj.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Timoti Džon Bajford

Beograd -- Timoti Džon Bajford, britanski režiser, scenarista i glumac, koji je veći deo svog radnog veka proveo u Srbiji, preminuo je danas u 73. godini, objavio je RTS.

Timoti Džon Bajford ostaće upamćen kao Englez koji je napravio najbolje srpske TV serije za decu - "Neven", "Poletarac", "Babino unuče"...

Dobitnik je Povelje Zmajevih dečjih igara 2011. godine, a početkom 2013. godine dobio je nacionalnu penziju Srbije. Bajford se godinama borio sa teškom bolešću.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Bajford je rođen 1941. godine u Solzberiju u Engleskoj, a karijeru je započeo radeći za dečji program BBC.

Za dokumentarac "I Want to Be a Showjumper" ga je nagradila BAFTA 1969. godine, a dve godine kasnije se preselio u tadašnju Jugoslaviju, gde se oženio i ostao do kraja života.

Bajford je u Srbiji ostavio dubok trag radeći na dečjim programima, prevodeći i kao predavač engleskog jezika.

Bajford je skoro 40 godina radnog veka u Srbiji proveo sa statusom stranca sa privremenim boravkom, a državljanstvo je dobio tek sa 65 godina, na intervenciju tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Imao je problema i da dođe do penzije, a ponovo se našao u žiži javnosti prošle godine, zbog nestašice leka "durožestik". On je uputio apel preko društvenih mreža kada je rekao da će "umreti od birokratije, a ne od raka".

"Ja sam to radio da se obrati pažnja na opštu situaciju, ne zbog mene. Ima ljudi koji su mnogo teže bolesni“, rekao je tada Bajford za B92.

O Bajfordovom radu i životu snimljen je i dokumentarac "Pitam se, pitam se… ko je Timoti Džon Bajford” po scenariju i u režiji novinara Studija B Velje Pavlovića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UMRO AUTOR NEVENA I POLETARCA: Preminuo Timoti Džon Bajford!

Izvor: Kurir, 05.Maj.2014

Britanski režiser, scenarista i glumac preminuo je danas u svojoj 73. godini života..Timoti Džon Bajford, britanski režiser, scenarista i glumac preminuo je danas u svojoj 73. godini života...On je veći deo svog radnog veka proveo u Srbiji...Postao je poznat u Srbiji posle režiranja dečjih serijala...

Nastavak na Kurir...

Umro Timoti Džon Bajford

Izvor: Studio B, 05.Maj.2014

Timoti Džon Bajford, britanski režiser, scenarista i glumac, koji je veći deo svog radnog veka proveo u Srbiji, preminuo je danas u 73. godini..Timoti Džon Bajford ostaće upamćen kao Englez koji je napravio najbolje srpske TV serije za decu - "Neven", "Poletarac", "Babino unuče".

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.