UN zabrinute

Izvor: B92, 11.Maj.2021, 12:27

UN zabrinute

UN su "duboko zabrinute" eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama.

To je izjavio u Ženevi portparol Kancelarije Visokog komesarijata UN za ljudska prava.

"Osuđujemo svako nasilje i podsticanje na nasilje, kao i etničke podele i provokacije", rekao je Rupert Kolvil (Colville) na redovnom brifingu UN u Ženevi, dok je u bliskoistočnom regionu došlo do najveće eskalacije u poslednjih nekoliko godina.

Najmanje 24 stanovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojasa Gaze, uključujući devetoro dece, poginulo je, a više od 100 ih je ranjeno, uglavnom u izraelskim udarima iz vazduha od sinoć do jutros, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji kojom vlada Hamas, a preneli izraelski mediji.

Izraelska vojska je saopštila da je ubijeno najmanje 15 članova Hamasa i da je oko 200 raketa ispaljeno iz pojasa Gaze u pravcu Izraela, uključujući desetine koje je presreo protivraketni sistem odbrane "Gvozdena kupola". Šestoro izraelskih civila je ranjeno.

Kako je navedeno, u znak odmazde pogođeno je oko 130 ciljeva u Gazi, uključujući kuću visokog komandira Hamasa, sedište obaveštajne službe, dva napada na tunele koje su prokopali ekstremisti u blizini bezbednosne ograde na granici i postrojenja za proizvodnju raketa i skladišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.