Trudnice, pobedite mučninu

Izvor: Kurir, 07.Dec.2012, 07:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudnice, pobedite mučninu

Spavajte dovoljno, zaboravite na cigarete, jedite manje ali češće i pijte što više tečnosti

I to će proći!

Vest o trudnoći vojvotkinje Kejt odjeknula je svetom, a problemi koji su nastali tokom prvih nedelja njene trudnoće zabrinuli su princa Vilijama i celu kraljevsku porodicu. Reč je o jutarnjim mučninama koje, iako su bezazlene, mogu biti vrlo neprijatne.

Žene koje su prošle kroz ovo veoma dobro znaju o čemu je reč, a one koje su trudne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ili planiraju trudnoću trebalo bi da obrate pažnju na nekoliko stvari.

Zašto vam je muka

Jutarnje mučnine češće se javljaju kod prvorotkinja i onih koje nose blizance i sklonije su im mršave žene. Uglavnom počinju nakon pete nedelje trudnoće i traju do dvanaeste. Kod nekih žena mogu potrajati i nešto duže, a postoje i trudnice koje ova neprijatna pojava prati tokom cele trudnoće. Iako su najčešće ujutru, ove tegobe mogu se javiti i tokom dana, ali retko kad utiču na ishranu buduće mame u toj meri da narušavaju pravilan razvoj bebe.

Hormoni su krivi

Telesni i mentalni umor povećavaju mogućnost napada mučnine, mada još uvek nije poznato šta tačno uzrokuje ovu neprijatnost. Sve što se zasad može reći je da na nju utiču hormoni. Kod žena koje su ranije imale migrenu lil problem sa želucem one su intenzivnije.

Hormoni takođe uzrokuju bržu potrošnju šećera u krvi, što izaziva osećaj gladi i mučnine. Drugi razlozi koji bi mogli biti odgovorni su neredovna i nezdrava ishrana, previše kiseline u želucu i manje uspešna probava usled opuštanja mišićnog tkiva probavnog trakta.

Šta pomaže kod ovog problema

♦ Pobrinite se da dovoljno spavate. Manjak sna slabi organizam, a umor dodatno izaziva mučnine. Takođe, ne žurite s ustajanjem iz kreveta i izbegavajte nagle pokrete.

♦ Nemojte gladovati niti se prejedati jer prazan ili prepun želudac samo pogoršavaju muku. Jedite manje ali češće, pre nego što osetite glad.

♦ Suv keks i krekeri vaši su saveznici jer, baš kao i kod drugih nadražaja želuca, oni smanjuju osećaj mučnine.

♦ Ukoliko pijete ili pušite, u trudnoći treba da ostavite poroke jer cigarete, osim što štete bebi, pojačava mučninu.

♦ Pijte dovoljno tečnosti, naročito ako povraćate. Iako vam voda može izazvati osećaj nadutosti, vrlo je važno da ne dehidrirate.

♦ Mirisi citrusa kao što su limun, narandža ili grejp  ublažavaju mučnine. Probajte i pepermint bombone ili čaj od nane.

♦ Đumbir je takođe dobar u rešavanju problema budućih mama.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.