Tri nova predmeta ratnih zločina

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri nova predmeta ratnih zločina

Srpsko tužilaštvo otvara tri nova predmeta u vezi sa ratnim zločinima, počinjenim u Bosni i Slavoniji, najavio Bruno Vekarić.

Tužilaštvo za ratne zločine otvoriće tri nova predmeta vezana za ratne zločine počinjene na području istočne Bosne i istočne Slavonije, najavio je danas portparol tužilaštva Bruno Vekarić.

Vekarić kaže da je Tužilaštvo tokom pretkrivičnog postupka došlo do podataka i dokaza o ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je počinjen u istočnoj Bosni 1992. godine, a za koji je osumnjičeno oko 20 osoba, koje se nalaze u Srbiji i imaju srpsko državljanstvo.

Prema njegovim rečima, među više od 30 žrtava su deca, žene i stariji ljudi, a u dosadašnjem toku istrage identifikovane su 22 osobe.

Vekarić je objasnio da je pretkrivični postupak trajao više meseci, jer se, putem međunarodne pravne pomoći, tragalo i razgovaralo sa svedocima iz Bosne i Hercegovine, a neki od njih pronađeni su i u zapadnoevropskim zemljama.

"S obzirom, da se osumnjičeni nalaze u Srbiji i imaju srpsko državljanstvo, naša je obaveza da taj zločin procesuiramo, a zločince izvedemo pred lice pravde", istakao je Vekarić.

Portparol Tužilaštva je dodao da su u završnoj fazi i pretkrivični postupci u vezi sa dva novootkrivena slučaja ratnih zločina u istočnoj Slavoniji, za koja se sumnjiči po pet ljudi, koji se, prema saznanjima Tužilaštva, trenutno nalaze u Srbiji.

Vekarić je napomenuo da je dokaze za pokretanje tih postupaka srpskom pravosuđu ustupila Hrvatska i dodao da je u prvom slučaju, zasad, otkriveno šest civilnih žrtava, dok je u drugom ubijeno 19 civila i pet ratnih zarobljenika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.