Izvor: RTS, 28.Dec.2009, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Timok opada

Posle jučerašnje poplave na području Zaječara i Bora, vodostaj Crnog Timoka je u opadanju. Reka se u nedelju posle obilne kiše i topljenja snega izlila, poplavivši više seoskih domaćinstava, oranica i regionalni put Bor-Zaječar.

Vodostaj Crnog Timoka posle jučerašnjih poplava na području Bora i Zaječara je u opadanju. 

Vodostaj Save kod Šapca u poslednjih pet dana povećan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je za dva metra.

Jutros je vodostaj bio 408 centimetara, a redovna mera odbrane od poplava sprovodi se pri nivou od 400 do 440 centimetara.

Očekuje se da će mere odbrane od poplave biti proglašene danas.

U delu Zaječara je uvedena vanredna, a u Negotinu redovna odbrana od poplava. Zbog obilnih padavina i topljenja snega Crni i Beli Timok izlili su se u nedelju, poplavivši više seoskih domaćinstava, oranica i regionalni put Bor-Zaječar.

"Sinoć je tim iz Niša stigao i odma smo imali intervenciju u naselju Pazarište, gde smo tročlanu porodicu Jović čamcem prebacili, jer je bila odsečena od komunikacije sa svetom", rekao je vođa članova spasilačke ekipe za vanredne situacije iz Niša Marko Radovanović.

U poslednjih 24 časa bilo je 29 intervencija. Na osam mesta postavljeni su džakovi sa peskom.

Kako je potvrđeno u Upravi za izvršenje zatvorskih sankcija, tokom noći je iz zatvora u Zaječaru evakuisano 70 osuđenih i pritvorenih lica. Evakucacija u kojoj su učestvovali svi zaposleni protekla je bez incidenata.

"Nivo Crnog Timoka sada je u opadanju jer je kiša stala, a preduzete su sve mere tako da je  situacija pod kontrolom. Beli Timok sada stagnira, dok je Crni u blagom opadanju", rekao je stručnjak za poplave u sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Saša Rančić.

U Zaječaru i okolini trenutno ne pada kiša, a meteorolozi ne očekuju da će danas padati. Za sada nema opasnosti za grad, jedino su u opasnosti prigradska naselja i Gamzigradska banja.

Kod mesta Selište, 18 kilometara od Bora, regionalni put Bor-Zaječar je bio poplavljen, a nakon angažovanja mehanizacije put je pušten u saobraćaj.

U Zaječaru su u nedelju popodne proglašene vanredne mere odbrane od poplava, jer je vodostaj Crnog i Belog Timoka u porastu zbog topljenja snega, izjavio je zamenik gradonačelnika i član gradskog Štaba za vanredne situacije Srećko Nikolić.

U selu Šarbanovac nekoliko domaćinstava je bilo ugroženo, ali su zahvaljujući intervenciji vatrogasno-spasilačkih jedinica, domaćinstva zaštićena džakovima sa peskom, pa za njih više nema opasnosti nema, navodi se u saopštenju iz Sektora za vanredne situacije.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.