Izvor: B92, 01.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suva Reka: Svedok optužio Čukarića

Beograd -- Svedok Novica Đorđević rekao na suđenju za zločin u Suvoj Reci 1999. da je optuženi Slađan Čukarić ubio Abdulaha Ešljanija.

Sudi se osmorici bivših policajaca optuženih za ubistvo 48 Albanaca u Suvoj Reci, na Kosovu, 1999. godine. Đorđević, bivši policajac iz Suve Reke koji se nalazio na zvoniku crkve 26. marta, kada je ubijeno 48 članova porodice Beriša, naveo je da je tog dana oko podneva, Čukarić izveo Ešljanija iz pritvora policijske stanice, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odveo ga do kuće Nedžada Beriše gde ga je ubio.

Prema Đorđevićevim rečima, ubrzo posle toga džipom su došle tri osobe u civilu, kao i optuženi Miroslav Petković i pokojni Radovan Tanović.

"Oni ulaze u kuću Vesela ili Bujara Beriše, odvajaju muškarce od žena i dece. Čula se pucnjava iza kuće", rekao je svedok.

Đorđević je kazao da je jedna žena videla leš Ešljanija ispred kuće i počela da vrišti, a da su zatim ljudi iz kuća Beriša počeli da trče ka Zanatskom centru.

"Počela je pucnjava. Sva šetorica su pucala na narod koji je bežao, a neki koji su bili pogođeni su padali", posvedočio je on, navodeći da je video muškarca i ženu koji su povređeni pali kod autobuske stanice, a zatim ustali i nastavili ka Zanatskom centru.

Đorđević je rekao da su Petković i Tanović ušli za njima u Zanatski centar ali da sa zvonika nije mogao da vidi šta se tamo događalo i dodao da je video kako jedno uniformisano lice odvodi Jašara Berišu sa benzinske pumpe u pravcu Zanatskog centra.

Naveo je da je posle sat-dva video optuženog Ramiza Papića i Milovana Gogića, koji je ranije svedočio, kako razgovaraju sa Agronom Berišom ispred njegove kuće na Reštanskom putu, nakon čega je on sa porodicom otišao iz Suve Reke u pravcu Prizrena.

U suočavanju Čukarića i Đorđevića, svedok je direktno optužio Čukarića za ubistvo Ešljanija, na šta je Čukarić rekao da Đorđević laže i da je "podmićen od braće Nišavića".

Advokati odbrane su izneli primedbe da je iskaz svedoka lažan, ukazavši na kontradiktornost njegovog današnjeg svedočenja i iskaza koje je ranije dao istražnom sudiji i tužiocu.

Na početku suđenja, 2. oktobra, prvooptuženi Mitrović, negirao je da je naredio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Suvoj Reci 26. marta 1999. godine.

Na početku suđenja, 2. oktobra prošle godine, prvooptuženi Radoslav Mitrović, u to vreme komandant 37. odreda Posebnih jedinica policije Niški odred, negirao je da je naredio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 26. marta 1999.

Krivicu za učešće u naređivanju ubistva 48 Albanaca, muškaraca, žena i dece, odbacili su i drugooptuženi Radojko Repanović, tadašnji komandir policije u Suvoj Reci, i trećeoptuženi, njegov pomoćnik Nenad Jovanović.

Policajci iz Suve Reke Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković i pripadnik Državne bezbednosti Milorad Nišavić izjasnili su se da nisu učestvovali u zločinu u Berištanskom naselju, tokom NATO bombardovanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.