Sukobi pred izbore

Izvor: RTS, 27.Nov.2011, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi pred izbore

Egipatske bezbednosne snage i demonstranti ponovo se sukobili u Kairu, dan uoči parlamentarnih izbora. Jedan čovek je poginuo ispred zgrade vlade.

Protestni pokret u Egiptu održao je još jedne masovne demonstracije na trgu Tahrir u Kairu, kao vid pritiska na vojsku da prenese vlast na prelaznu vladu, sa Mohamedom El Baradejem na čelu.

Jedna osoba je poginula u sukobu snaga bezbednosti sa demonstantima ispred zgrade vlade. "Ne sviđa mi se ovo, kunem se Bogom. Situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je loša, a odnosi u zemlji su poremećeni", kaže jedan stanovnik Kaira.

Vodeća ličnost na egipatskoj političkoj sceni Moahmed el Baradej rekao je da je spreman da odustane od kandidature za predsednika ukoliko dobije poziv vojnih lidera da bude premijer u prelaznoj vladi.

Predstavnici 24 omladinska pokreta koji organizuju proteste saopštili su preko Interneta da se neće povući sa Tahrira dok generali ne budu preneli vlast na vladu "državnog spasa" pod rukovodstvom El Baradeja, nekadašnjeg šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), dobitnika Nobelove nagrade i kandidata za budućeg predsednika Egipta.

El Baradej je juče poručio da je spreman da izvede zemlju iz trenutne političke krize.

Današnji skup "Legitimitet Revolucije" sazvan je samo dan pred početak prvih parlamentarnih izbora, nakon svrgavanja predsednika države Hosnija Mubaraka.

Izbori će biti sprovođeni u sledeća tri meseca, a očekuje se da će na njima pobediti islamska politička organizacija Muslimanska braća.

Više od 40 ljudi je poginulo širom zemlje od 19. novembra kada su egipatske snage bezbednosti nasilno razbile mali protestni skup onih koji su bili povređeni tokom ustanka dignutom početkom godine protiv Mubaraka.

U četvrtak je postignuto primirje posle nekoliko dana uličnih okršaja. Pripadnici Muslimanske braće držali su se po strani od protesta i pozvali građane da izađu na birališta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.