Агенција „Standard and Poor’s“ потврдила кредитни рејтинг Србије на ниво ББ+

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Apr.2023, 08:03

Агенција „Standard and Poor’s“ потврдила кредитни рејтинг Србије на ниво ББ+

Агенција Standard and Poor’s потврдила је кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+, упркос и даље израженим међународним ризицима и последицама геополитичких дешавања по глобалну економију. Фото: WikimediaComonns/B64 Истовремено, потврђени су и стабилни изгледи за даље повећање рејтинга, саопштено >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је синоћ из Народне банке Србије. „Чињеница да се Србија, упркос свим глобалним неизвесностима са којима се суочава, и даље налази на корак до добијања инвестиционог рејтинга, јесте још једна потврда да Србија води адекватну економску политику у условима вишедимензионалне кризе која траје већ дуже од три године“, истакла је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић поводом објављивања извештаја агенције Standard and Poor’s.
Агенција Standard and Poor’s наглашава да је постепеним повећањем референтне каматне стопе спречено даље ширење инфлационих притисака, као и да су средњорочна инфлациона очекивања остала у великој мери усидрена захваљујући кредибилитету монетарне политике, заоштравању монетарних услова и одржаној релативној стабилности девизног курса.
Смањење инфлације очекују у другој половини године. Истичу доказани кредибилитет укупне економске политике, повољне перспективе дугорочног раста Србије, фискалну дисциплину, смањене потребе за финансирањем и опадајућу путању јавног дуга.
Наводи се и висок прилив страних директних инвестиција који је имао значајну улогу и у проширењу извозних капацитета и њиховом већем степену диверсификације, као и расту девизних резерви земље, за које се оцењују да ће бити на адекватном нивоу и у средњем року.
Агенција оцењује и да је финансијски сектор добро капитализован, ликвидан и профитабилан, као и да је учешће проблематичних кредита у укупним кредитима на минимуму од 3%. „Очувањем стабилности девизног курса и избегавањем наглих повећања референтне каматне стопе, успели смо да истовремено усидримо инфлациона очекивања и да очувамо пуну финансијску стабилност у земљи. Такође, раст инфлације је заустављен, а посебно важно је и да су пословно, инвестиционо и потрошачко поверење очувани на високом нивоу. Захваљујући томе, настављамо да бележимо раст запослености, инвестиција, извоза и укупног бруто домаћег производа“, додаје гувернер Јоргованка Табаковић.
Као предуслове за добијање инвестиционог рејтинга у будућности, агенција Standard and Poor’s наводи убрзање привредног раста и даље смањење фискалног и текућег дефицита, што ће, као и у случају других економија, зависити и од даљег тока и економских ефеката сукоба у Украјини и укупних геополитичких кретања. „Координација монетарне и фискалне политике у претходним годинама, доследност и континуитет економских реформи, трансформација привреде Србије и поверење домаћих и међународних инвеститора и институција обезбедили су предуслове за достизање инвестиционог рејтинга у наредном периоду и формални улазак у групу земаља где се по бројним показатељима већ налазимо. Уверена сам да би Србија, да није било пандемије и сукоба у Украјини, већ дуже време била држава са инвестиционим рејтингом“, закључила је Јоргованка Табаковић.
„ChatGPT“ – veštačka inteligencija preti da zameni radnu snagu na određenim poslovima (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Агенција „Standard and Poor’s“ потврдила кредитни рејтинг Србије на ниво ББ+ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.