Spomen ploča poginulim soluncima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2009, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomen ploča poginulim soluncima

ČAJETINA - Predstavnici grada Čačka, organizacije rezervnih vojnih strarešina i udruženja oslobodilačkih ratova od 1914. do 1918. godine, položili su danas vence na spomenik i grob vojvode Stepe Stepanovića, povodom 91. godišnjice od početka proboja Solunskog fronta.

Predsednik gradske organizacije rezervnih vojnih strarešina Dragan Vasović, rekao je da je današnji dan posvećen precima, junacima koji su za 45 dana sa Kajmakčalana stigli u Beograd i oslobodili ga. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

„Zahvaljujući tome 11. novembra 1918. godine završen je Prvi svetski rat."

„Jedan od glavnih aktera proboja Solunskog fronta bio je i vojvoda Stepa Stepanović, koji je komandovao drugom armijom. Zato danas na njegov spomenik i grob polažemo vence", rekao je on.

„Na ovaj način grad Čačak čuva uspomenu na naše sugrađane koji su učestvovali u solunskoj operacji", izjavio je zamenik gradonačelnika Saša Obradović.

Pre 91. godine, 15. septembra, u zoru, francuski general Frans D'Epere naredio je da se krene u proboj Solunskog fronta, u kome je srpska vojska odigrala glavnu ulogu i koji se ubraja u najušpesnije operacije Prvog svetskog rata.

Beograd je bio oslobođen 1. novembra, a deset dana kasnije francuska armija prešla je Dunav i krenula ka Mađarskoj.

Prvi svetski rat završen je 11. novembra 1918. godine kapitulacijom Nemačke.

Do tada najveći svetski sukob, u kojem je učestvovalo 36 država sa 70 miliona vojnika, odneo je 20 miliona ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.