Izvor: Blic, 01.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spas od žege

ISTOČNO SARAJEVO - Već duže vreme na Ginekološko-akušerskom odeljenju bolnice „Kasindo" se osim plača novorođenčadi, čuje i zvuk mašina, jer je u toku rekonstrukcija kompletnog odeljenja. Prostorije su okrečene, stolarija ofarbana u plavo-žutu boju, uređeni mokri čvorovi, a zamenjena su i dotrajala vrata.

Zgrada u kojoj se nalazi Ginekološko-akušersko odeljenje je tokom celog dana izložena suncu. Preko leta kažu da „vlada pravi pakao." Pozdravljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << akciju „EuroBlica" i nadaju se da će, uz pomoć dobrih ljudi, rešiti ovaj „pakleni" problem i napominju da je potrebno osam klima-uređaja.

Direktor bolnice dr Siniša Zubić kaže da je, zahvaljujući republičkom resornom ministarstvu koje je dalo milion maraka, od prošle godine u funkciji nova porođajna sala. Završena je i operaciona, ali „čeka opremanje". - Sada imamo jednu zaokruženu celinu. Nećemo više biti u situaciji da porodilje koje se porađaju na carski rez moramo voziti do sale koja se nalazi na drugom odeljenju, a koje je od porodilišta udaljeno 150 metara - objašnjava Zubić.

Na odeljenju radi šest lekara, deset babica i dve pedijatrijske sestre. Glavna sestra Borjana Petrović je, takođe, zahvalna Ministarstvu zdravlja RS koje je pomoglo da „od nikakvih" dobiju „vrhunske" uslove za rad.

- Novoizgrađena porođajna sala je dva puta veća. Jedino nam još nedostaje CTG aparat - sugeriše Petrovićeva.

Svake godine rodi se dovoljno beba za jedan razred

Na području sarajevsko-romanijske regije u poslednje tri godine natalitet je u porastu. U proseku godišnje je 50 porodilja više. Svake godine, kako to kaže dr Zubić, „rodi se jedan razred osnovaca". On hvali i osoblje čiji rad ocenjuje vrhunskim. U ovom sastavu, kaže, „mogu funkcionisati narednih 20 godina" jer je prosečna starost lekara između 40 i 50 godina, a sestara između 20 i 50.

Klima za svako porodilište u RS

„EuroBlic" je pokrenuo akciju „Klima za svako porodilište u RS" s namerom i ciljem da, uz pomoć i podršku uspešnih kompanija, preduzetnika, prijatelja i partnera naše kuće, pre leta opremimo klima-uređajima sva porodilišta u Srpskoj. Akciju podržava Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS koje je krajem prošle godine pokrenulo kampanju „Ulepšajmo naša porodilišta".

Potencijalnim donatorima za sve informacije o akciji na raspolaganju je telefon 051/348- 680 u redakciji „EuroBlica" u Banjaluci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.