Smrt u sauni

Izvor: RTS, 08.Avg.2010, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrt u sauni

U finalu takmičenja u dužini vremena provedenog u sauni, u Finskoj, Rus Vladimir Ladiženski preminuo posle šest minuta provedenih u sauni na temperaturi od 110 stepeni, a Finac Timo Kaukonen završio u bolnici.

Jedan čovek je preminuo, a drugi je zadobio teške povrede u finalu godišnjeg Svetskog prvenstva u korišćenju sauna, koje je u subotu održano u finskom selu Heinola.

Rus Vladimir Ladiženski je umro posle šest minuta provedenih u sauni na temperaturi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 110 stepeni, dok je Finac Timo Kaukonen završio u bolnici, preneo je Bi-Bi-Si.

Ladiženski i Kaukonen su u finalu ostali poslednji u sauni, ali je Finac morao da bude prebačen u bolnicu zbog povraćanja i grčenja tela. Ladiženski se srušio na pod, pa je i on prevezen u bolnicu, ali lekari nisu uspeli da mu spasu život.

Prošlogodišnji prvak Timo Kaukonen pre finala je izjavio da je polufinalni krug bio izuzetno težak.

"U polufinalu sam dva puta morao da budem u sauni, kapci na očima su pocrveneli i dobio sam opekotine na prstima. Više se uopšte ne osećam dobro kada uđem unutra, ali moram da stisnem zube", rekao je Kaukonen.

Ovo takmičenje je poznat i priznat događaj u Finskoj. Prema pravilima, takmičari treba što duže da ostanu u sauni ugrejanoj na 110 stepeni Celzijusa. Ukoliko takmičar više ne može da podnese vrelinu, mora da izađe iz saune. Pobednik je osoba koja izađe poslednja.

Organizator prvenstva, Osi Arvela, rekao je da su pre takmičenja preduzete sve mere predostrožnosti.

"Svaki takmičar mora da donese lekarsko uverenje da je dovoljno zdrav da može da učestvuje na ovakvoj vrsti takmičenja. Na licu mesta smo imali dvoja kola hitne pomoći, kao i ekipe za pružanje prve pomoći", rekao je Arvela.

Upitan da li će Svetsko prvestvo biti održano i sledeće godine, Arvela je rekao: "Ne, nikada nikada nikada više, to je sasvim sigurno."

Na 12. Svetskom prvenstvu učestvovalo je 135 muškaraca i žena iz više zemalja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.