Slučaj Pukanić: Predao se Gudurić

Izvor: RTS, 02.Feb.2010, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Pukanić: Predao se Gudurić

Osumnjičeni za učešće u ubistvu hrvatskog novinara Iva Pukanića, Bojan Gudurić, predat Sudu BiH zbog ekstradicije. Ministarka pravde Snežana Malović zatražiće izručenje Gudurića Srbiji. Suđenje za ubistvo suvlasnika nedeljenika "Nacional" i njegovog saradnika Nike Franjića počinje sutra u Županijskom sudu u Zagrebu.

Bojan Gudurić, osumnjičen da je učestvovao u ubistvu vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Iva Pukanića, predat je Sudu Bosne i Hercegovine zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ekstradicije, izjavio je šef Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske Gojko Vasić.

Ministarka pravde Snežana Malović najavila je da će zatražiti od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine da izruči Srbiji Bojana Gudurića kako bi ovde izdržao četvorogodišnju zatvorsku kaznu na koju je, zbog više krivičnih dela, osuđen pred Osnovnim sudu u Novom Sadu.

Pored poternice koju je za Gudurićem raspisala Srbija, za njim je raspisana i Interpolova poternica, na predlog i MUP-a Hrvatske.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa uputilo je molbu Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine za izručenje Bojana Gudurića, koji je u ektradicionom pritvoru.

Molba za izručenje praćena je svom potrebnom dokumentacijom prema odredbama Evropske konvencije o izručenju, saopštilo je hrvatsko ministarstvo.

"Policija RS je jutros predala Gudurića Sudu BiH i on se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Sarajevu", rekao je Vasić. Gudurić, za kojim je bila raspisana Interpolova poternica, sinoć se, u pratnji advokata, predao banjalučkom Centru javne bezbednosti.

Njegov advokat Nenad Balaban rekao je da Gudurić nije kriv i da veruje hrvatskom pravosuđu, prenosi hrvatski Internet portal "Indeks".

"Gudurić negira da je aktivirao eksploziv kojim je ubijen Ivo Pukanić i da je učestvovao u dogovorima oko atentata. Ali nađen je neki DNK uzorak koji ga tereti. On ne poriče da je u vreme pre Pukanićevog ubistva bio u nekom društvu u Hrvatskoj i da je u to vreme imao u ruci nekakvu pušku. Zato je moguće da su oni na pušci našli njegov DNK", kaže njegov advokat.

Balaban, međutim, dodaje da je nelogično da je on trebalo da ubije Pukanića puškom, "kad je tamo već bio postavljen eksploziv". "Uostalom, on kaže da nije služio vojsku i da uopšte i ne zna da puca iz puške", kaže Balaban.

Advokat je rekao da Gudurić veruje da je nevin, što će se i dokazati na sudu.

Suđenje za ubistvo Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića počinje sutra u Županijskom sudu u Zagrebu.

Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) za to ubistvo je optužio Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića, Željka Milovanovića i Bojana Gudurića.

Oni se terete za ubistvo iz koristoljublja, teško krivično delo protiv opšte bezbednosti i udruživanja za počinjenje krivičnih dela.

Prvog dana suđenja na optuženičkoj klupi se neće naći Željko Milovanović, koji je za isti zločin optužen u Beogradu zajedno sa Milenkom Kuzmanovićem i navodnim finansijerom i naručiteljem ubistva Sretenom Jocićem, poznatijim kao Joca Amsterdam. Neizvesno je i prisustvo Bojana Gudurića.

Optužnica za međunarodna zločinačku organizaciju

Vrhovni sud Hrvatske je krajem prošlog meseca odbio žalbu Željka Milovanovića, osumnjičenog za podmetanje eksploziva kojim su ubijeni Pukanić i Franjić. On je tražio zamrzavanje sudskog postupka u Zagrebu da bi mu se sudilo samo u Beogradu.

Četvorica dostupnih optuženika prvog dana će se izjasniti o optužnici koja ih tereti za udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju sa Jocićem na čelu, ubistvo Pukanića i Franjića, kao i za nameru da ubiju još dve osobe.

Prema optužnici, ubistvo Pukanića je organizovano da bi ga se onemogućilo da u medijima u Hrvatskoj i susednim zemljama iznosi novinarska saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima i njihovoj povezanosti. Zločinačku organizaciju u Srbiji je u prvoj polovini 2008. godine organizovao Sreten Jocić, po čijem je nalogu njegov kum Slobodan Đurović, za 1,5 miliona evra, organizovao ubistvo Pukanića, piše u optužnici.

Pukanić i Franjić su ubijeni eksplozivnom napravom 23. oktobra 2008. ispred sedišta lista Nacional u Zagrebu.

Hrvatski mediji spekulišu da postoji "krunski svedok", odnosno osoba koja je učestvovala u pripremi ubistva i koja teško tereti sve optužene. Navodno je na sigurnoj lokaciji, jer je njegova glava ucenjena na milion evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.