Slaninijada  u Kačarevu

Izvor: RTS, 03.Mar.2012, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slaninijada u Kačarevu

U centru Kačareva je ovih dana vašarska atmosfera: mnogo ljudi, dim roštilja, miris slanine koja se topi. Do nedelje, kada se završava 25. Slaninijada, posetioci mogu da po povoljnijim cenama kupe delikatese od mesa, među kojima su i čvarci od mangulice.

Na Slaninijadi u Kačarevu, kao i u proteklih 25 godina u ovo vreme, mnogo je gostiju. Došli su izlagači iz cele Vojvodine  i sa Zlatibora.

U centru je gužva: posetioci koji obilaze štandove, gomile mesa koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se peče na roštilju, tope se čvarci, proba se kobasica. Pronašli smo i jednu tezgu gde se prodaju pečenica i kobasice od konjskog mesa.

"Konjsko meso je zdravo, bez holesterola", uverava nas prodavac. "Najbolje je."

U potrazi i za drugim zdravijim zalogajima, stižemo do Kačarevca koji uzgaja mangulice, a ovde prodaje mast, čvarke i slaninu. Cene su nešto više nego za proizvode od obične svinje.

U Kačarevu sve više ljudi gaje mangulice, jer se, kako kaže, to meso sve više traži: "Sad nas je desetak. Ja sad imam prasiće koje ću pripremati za klanje."

"Često kupujem meso mangulice, dobro je", kaže jedan od posetilaca. "Lekari kažu da je zdravo, a ja moram da mislim na zdravlje, vidite kakvu kilažu imam."

Ima i drugih razloga za kupovinu tih proizvoda: "Kupio sam jer me podseća na detinjstvo. Odrastali smo na mesu mangulica."

Međunarodna konkurencija

Na takmičenje za najbolju slaninu stiglo je 460 uzoraka iz 10 zemalja. Ima ih iz Litvanije, Francuske, Nemačke i zemalja regiona.

Kupci su zadovoljni jer mogu da napune frižider za manje novca nego inače, a i prodavci koji, uglavnom, prodaju sve šo iznesu na tezgu.

"Nije to neki veliki popust", kaže posetiteljka sajma, "ali je bolje nego u prodavnicama. Ko ima, kupiće, ko nema, samo će da prođe."

Popust je od 15 do 20 odsto, objašnjava prodavac: "Ima kupaca. Prvo prođu, probaju, pa se onda odluče i za kupovinu."

Koristi od ove manifestacije ne završavaju se u nedelju. "Ova manifestacija je privredno-turistička", naglašava gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović. "Kačarevci su se odlično snašli u organizaciji i dobri su domaćini. Ovo je prava promocija za njih i za Pančevo."

Zahvaljujući Slaninijadi, Kačarevo je postalo turističko mesto, a u selu se sve više razvija poljoprivreda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.