Sin stopama oca

Izvor: Politika, 08.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sin stopama oca

Dejan Petrović najmlađi majstor trube u istoriji Dragačevskog sabora

UŽICE – Poznati užički trubač Milovan Mićo Petrović preminuo je tačno pre šest godina, pa će se Užičani, prigodnim memorijalnim koncertom u četvrtak na gradskom trgu, podsetiti na umeće ovog majstora limenog instrumenta koji je zvuke trube pronosio širom sveta.

Biće to znak dužnog poštovanja prema prerano umrlom čestitom i radnom čoveku, omiljenom umetniku ovenčanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najvišim trubačkim nagradama i priznanjima. Sećanje na njega ovom prilikom osvežiće njegovi naslednici, duvački orkestar koji predvodi Mićov sin Dejan Petrović, i njihovi prijatelji.

Da je Mićo živ, ponosio bi se sinovima Dejanom i Darkom, takođe vrsnim trubačima. Dejanu je svega 21 godina, a ovog leta u Guči biće proglašen za majstora trube, dobiće majstorsko pismo kao najmlađi majstor ovog instrumenta u istoriji Dragačevskog sabora.

Mada mlad, Dejan je nosilac visokih priznanja sabora u Guči: Zlatne trube prošle godine, nagrade za najbolji orkestar za 2003, najviših nagrada u konkurenciji mladih. Višestruki je pobednik Sabora trubača zapadne Srbije, a sa svojim orkestrom, u kome brat Darko svira tenor, nastupao je u mnogim državama Evrope. Rado se seća nagrade za prvu trubu Srpsko-bavarskog sabora u Nemačkoj, pa veoma uspešnog samostalnog koncerta u Torinu. Bio je u više navrata prateći orkestar Svetlane Cece Ražnatović, a često sarađuje i sa našim rediteljem Emirom Kusturicom. Orkestar Dejana Petrovića uvek svirkom dočekuje najbolje naše sportiste ovenčane svetskim odličjima.

Užičani kažu: iza Milovana Mića Petrovića nije ostala samo muzika koja svedoči o virtuoznosti ovog trubača, već i naslednici dostojni očevog umeća. Pred njima je obaveza da uspesima nastave gde je Mićo stao: u muzici, radu, popularnosti, čestitosti...

B. P.

[objavljeno: 08.08.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.