Seci uši ….

Izvor: Blic, 30.Dec.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seci uši ….

Čudna i brza vremena. Dok dlanom o dlan, prođe čitava decenija. Svašta se obećavalo, svašta se radilo, svašta smo videli i dočekali. Najviše je „napredovala” državna uprava. Ministarstva i tzv. regulatorna tela (agencije, fondovi, direktorati, zavodi, direkcije... i sve tako do preko stotke). Sve se osnivalo „u ime naroda”, odnosno „vitalnih interesa građana i privrede”.

Iako narečeni korisnici za većinu „regulatornih” nikada nisu ni čuli. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Niti imaju bilo kakvu spoznaju da li i šta rade.

Sad su naši reformatori okrenuli ploču. Objavili sveti rat protiv birokratije. (Malo je degutantno što su to isti oni koji su je i napravili, ali nema veze, tako to najčešće biva). Samo što u ovom važnom i odsudnom ratu izgleda da prvo stradaju najbolji. Da bi se, poput kameleona, prošvercovali oni virtuelni, koji nikome nisu bili potrebni.

Mi iz privrede smo najčešće izdvajali dve brze, male (po tridesetak zaposlenih) i efikasne institucije - Fond za razvoj i Akcijski fond. Onda je na početku ove godine izmenjen Zakon o fondu za razvoj, gde se u ovu instituciju neprimetno utopio jedan od mnogih neuspelih ex katedra eksperimenata - Garancijski fond (Navodno se menja zakon o fondu, iako za to nema nikakve potrebe, umesto da se jasno kaže: pogrešili smo, izvinjavamo se i ukidamo ono što ne valja).

Sad se nešto slično izgleda priprema i Akcijskom fondu. Previše su mali i brzi da bi i dalje štrčali i takvom filozofijom ugrožavali više nego desetostruko većeg dinosaurusa Agenciju za privatizaciju (koja je od dve hiljade privatizovanih preduzeća, raskinula 500 ugovora). Pa će u daljem postupku privatizacije i podele besplatnih akcija sve poslove preuzeti Agencija, a Akcijski fond će u legendu. Gasi malo da sačuvaš veliko. Koje je već odavno trebalo da se makar prepolovi.

Tako da se bojim da scenario svetog rata protiv birokratije nije sledeći - žrtvovati najbolje i najmanje da ne štrče da bi se sačuvali dinosaurusi. Jer ako se oni demontiraju, na ledu će neminovno biti i njihovi kreatori.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.