Samo kotlići prazni

Izvor: Politika, 08.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo kotlići prazni

Riblja čorba, pasulj, gulaš, kupus i gibanica nahranili tri hiljade Milanovčana na nezapamćenoj fešti pod vedrim nebom

GORNJI MILANOVAC – Kroz grad teče Despotovica, u njoj ni ribe ni raka (trovači rade svoj posao) a na Trgu kneza Mihaila dvadesetak kotlića vri. U drugoj noći prvog avgustovskog vikenda, centar grada je u dimu ćumura, mirisu ribe i mirođija. Peva i svira "Takovski grm", folklorci "tancaju" okruženi sa tri hiljade Milanovčana i gostiju iz Beograda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kragujevca, Budve, Lazarevca, Petrovca...

U prvi sumrak, juniorska prvakinja Srbije u sportskom pecanju Katarina Todorović snažno udara varjačom o bakarni kotlić. Odnekud izleće tridesetak golubova. Sneška i Mišo, voditelji lokalne televizije, objavljuju, iz studija pod vedrim nebom, da je započeo još jedan festival riblje čorbe pod Rudnikom. Vidi se to na širokom platnu na trgu, vidi se na malim ekranima onih koji su ostali kod kuće.

– U našem kotliću su som, šaran, amur, smuđ, deverika i mrena. Još je tu i 18 začina i mirođija, udahnite, miriše k'o duša – zaustavlja nas Darko Kolarević, glavni kuvar u ekipi "Voz".

Kod kotlića "Tipoplastike" dočekuju nas sa porcijom vrele čorbe. Nije im trebalo mnogo muke da nas nagovore da srknemo. Među komadićima ribe otkrivamo i kolutiće šampinjona. "Bitno je druženje, a ne pobeda", uvereva nas kapiten Dragan Baralić. Tragamo dalje, u stvari, pokušavamo da nađemo kotlić sa lepšim polom u kecelji kuvarice. Nalazimo ga, jednog jedinog, uz vatricu "Korala". Tu je glavna Slađana Nikolić.

– U našoj ekipi nema diskriminacije: od devet članova dve su žene i jedna devojčica, tačno trećina, kao što je i po zakonu. Pecaroš sam već 23 godine, znam ovaj posao. U čorbi je osam vrsta ribe, sve su iz Knićskog jezera. Prošlog leta smo bili treći, ovoga puta pehar je naš – samouverena je Slađana.

A čujte sad šta se još zateklo uz riblju čorbu. Na ivici trga, u stolitarskom kazanu, inženjer Kiki Božović kuva pasulj sa slaninom i kobasicom. Posmatračima žlezde nezaustavivo luče pljuvačku. Kupusari iz Mrčajevaca dovukli pogolem zemljani lonac: za mesec i po će njihova "Kupusijada" pa, vele, da najave na vreme. Na Savincu, 14 kilometara odavde, 2. septembra se održava Treće svetsko takmičenje u pripremanju belih bubrega. Organizator Ljupče Erović je neumoran u promovisanju: sipa pikantnu poslasticu u tanjire okupljenih, na video-bimu pokazuje scene sa prošlogodišnjeg takmičenja, prodaje majice sa znakom "Mud(r)ijade" (u naziv festivala "r" je naknadno ubačeno, jer "nije teško biti fin") trči pred kameru lokalne televizije i najavljuje goste iz sveta za svoj festival. Tu su i lovci sa kotlićem gulaša od divljači, a osmorica penzionera za stolovima biju bitku za šampiona grada u igranju domina. Uz sve rečeno, roštilji cvrče i rumene se tepsije gibanice.

Pred ponoć, sportski novinar (svako takmičenje je sport!) Mijat Mijatović obnaroduje odluku žirija.

– Najveseliji na festivalu su članovi KUD "Šumadija". Najtežu ekipu imao je "Metalac" (nagrada: korpa voća i povrća). Najlakši kuvari su u timu "Čigra" (nagrada: praseća plećka). Najpijaniji su momci oko kotlića "Bela koč" (nagrada: kisela voda za trežnjenje). Najtrezniji su ostali članovi tima kafane "Stari Milanovac" (nagrada: gajbica vina) – sipa sa zvučnika, a hiljade ruku aplaudira.

Psihološka pauza, pa najvažnije. Treće mesto za riblju čorbu pripade "mokroj braći" iz ekipe "Bela koč". Na mesto više popeše se stokilaši iz "Metalca". Nije se uzalud unapred radovala Slađana Nikolić: jedina dama među glavnim kuvarima, kapiten "Korala", visoko je uzdigla iznad glave pehar pobednika.

I tako, najbolji nisu ostali praznih šaka, publika se razišla punih stomaka i pune duše zbog neočekivano lepog provoda. Ostali su samo, svi do jednoga, prazni kotlići, lonci i kazani.

Boško Lomović

[objavljeno: 08.08.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.