SUBNOR odgovara Tijaniću

Izvor: RTS, 16.Dec.2011, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUBNOR odgovara Tijaniću

Prenosimo integralno odgovor SUBNOR-a na pismo generalnog direktora RTS Aleksandra Tijanića.

Gospodine,

Očekivali smo od Vas prikladnije reči, rečnik i stil. Ovako Vukova i Danina otrcana retorika, na koju smo odavno navikli. Ako je ovo što smo napisali pamflet onda niste razumeli našu poruku. (Videti Tijanićev odgovor SUBNOR-u - prim. red)

Radi informacije. SUBNOR baštini NOP (Narodnooslobodilački pokret) i NOB (Narodnooslobodilačku borbu) >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naroda Srbije 1941-1945.g. Ne pada nam na pamet da zastupamo i predstavljamo državu koja je nastala, pošto smo oslobodili zemlju od fašističkih okupatora i domaćih kvislinga i narodu doneli slobodu. A još manje da prihvatimo ono što su kao pripadnici nove državne vlasti činili naši bivši ratni drugovi. Ako bi to oni učinili za vreme rata nije enigma kako bi prošli.

Primedbe za Dedinje i druga mala Dedinja šaljite na drugu, a ne na našu adresu. Koliko je nama i ovom guravom narodu poznato, Dedinje su ubrzo zaposeli elitni predstavnici nove demokratske vlaste sa svojim prijateljima koji su posebno zadužili Srbiju 1999. godine. Izgleda da Dedinje i vlast imaju neku magičnu moć međusobnog privlačenja.

Tvrdite da su u ratu izginuli najbolji a preživeli najlošiji momci Narodnooslobodilačkog pokreta. Vi ih sve inače nazivate pogrdno „komunistima", a mi mislimo da je čast biti jedan od vođa narodnog ustanka. Postoji neka prirodna zakonomernost u životu, u ratu, profesionalnim zanimanjima, novinarstvu itd, da prerano sagore najbolji, a ostanu i prežive najlošiji momci. Možda ste u tome u pravu.

Vidimo da se klanjaste uspomeni na Nikolu Kalabića i Stejepana Filipovića. To je vaše demokratsko pravo. Ne znamo samo za Nikolu Kalabića da li zbog toga što je njegov četnički korpus Kraljeve garde iza sebe ostavljao krvave tragove nasilja ili što je izdao „komunistima" (vaš izraz) svog vrhovnog komandanta. Raduje nas što gajite lepu uspomenu na Stjepana Filipovića, stvarno ortodoksnog komuniste, ali moraćemo posle ove izjave da pročešljamo malo njegovu biografiju, malo šale.

Radi vaše informacije, bradati su nosili bradu i kosu da bi pokazali žalost za pokorenom otadžbinom. Mi mislimo da bi bilo bolje da su se oni borili protiv fašističkih okupatora i kvislinga nego što su zbog žalosti za izgubljenom otadžbinom pijančili, klali, silovali, pljačkali i palili imovinu građana i sarađivali sa okupatorom.

Partizani nisu ubijali srpske domaćine, već saradnike okupatora. Ako smatrate da postoji nedodirljiv sloj u srpskom društvu, koji je neodgovoran za svoje ponašanje i delo što je manir sadašnje vlasti, to je druga stvar. Opet slobodno savremeno demokratsko uverenje. Ali, verovatno vi ne spadate u taj krug.

Znamo mi i za seriju „Otpisani" i nekih drugih dokumentarnih serija, koja je bila jedna od najgledanijih i koja i danas ima veoma visok rejting gledanosti, znamo i za pritiske, poznata nam je i zakonska obaveza za Narodne heroje, ali i to da je skinuta informacija RTS o smrti nosioca „Partizanske spomenice", itd. Ali, nismo, nažalost u dužem periodu, zapazili Vaše kamere na obeležavanju istorijskih događaja o NOB.

Ako bi objektivno proanalizirali Vaš kulturno-istorijski i politički program u aktuelnom vremenu vezan za savremenu ratnu istoriju i njene strane, videli bi da smo u pravu. Mi o tome govorimo. Na jučerašnjem skupu SUBNOR-a od blizu 280 učesnika u Sava Centru bilo je prisutno devet delegacija antifašističkih organizacija stranih zemalja, 12 predstavnika ambasada akreditovanih u Srbiji od kojih i šest ambasadora, a među njima i ambasador Velike Britanije. Naravno televizija vaša nije smatrala da je to interesantan događaj.

Ako stvarno važi parola televizije „Vaše pravo da znate sve", onda ravnomerno prikažite šta su radili četnici, nedićevci, ljotićevci i partizani pa neka narod procenjuje.Tadaćemo smatrati da ste objekivni nacionalni servis. Morate priznati da je indoktrinacija i falsifikovanje istorije ratne prošlosti u Srbiji, politika države koju sprovode dosledno postojeći mediji. Za stvorene ekcese naših u toku rata uvek smo spremni da se izvinemo za učinjeno.

Ravno je čudu, da Vi ništa neznate o već snimljenoj seriji, odnosno završenom snimanju, koju RTS finansira. To Vam neće verovati ni jedan građanin Srbije, pa ni mi, zapravo oni koji znaju ponešto o Vašoj inteligenciji , radoznalosti i ulozi u tome.

Govorite o pretplati za RTS kao zakonskoj obavezi. Poznato nam je to, ali znamo i to da je ona nezakonita i nasiljem države nametnuta obaveza. Ako ovu nezakonitu obavezu građana, neće ili ne sme da stavi van snage nadležni sud, budite sigurni da će to učini međunarodni sud, ma gde se on nalazio, Strazburu, Hagu, ili drugde.

Ukazali smo Vam dobronamerno na neprihvatljive strane (po nama) dela kulturnog i političkog programa RTS vezano za savremenu istoriju. Vaše je pravo da nastavite tim putem, dok ste tu, ali bez sredstava onih koje u najmanju ruku predstavljate u drugačijem svetlu. Verujete nismo toliki mazohisti.

Za SUBNOR SRBIJE

Prof. dr Miodrag Zečević, predsednik

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.