SLUGE

Izvor: Kurir, 25.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLUGE

Ministar Slobodan Samardžić optužio juče evropske zemlje da kao pioni bespogovorno izvršavaju nalog Amerike da se Kosovu prizna nezavisnost

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodan Samardžić izjavio je juče da beleške sa sastanka američkog i slovenačkog zvaničnika o proglašenju nezavisnosti Kosova, koje je juče objavio slovenački list Dnevnik, predstavljaju primer kako se nasiljem vodi međunarodna politika i kako Evropska unija (EU) „žalosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << postaje pion u takvoj igri“.

- EU pristaje na jednu takvu ulogu, ulogu sredstva u ostvarivanju interesa SAD - rekao je Samardžić, ocenjujući da je, prema belešci sa tog sastanka, Stejt department dao obaveze EU i Sloveniji da priznaju nezavisnost Kosova. Kako je istakao, posle tog razotkrivanja scenarija, Srbija treba da radi ono što su Vlada i Skupština doneli kao okvir za delovanje, ali da, pre svega, treba biti oprezan u povlačenju poteza.

- Veoma je značajno što smo na vreme ukazali da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) odjednom postao moneta za potkusurivanje između SAD i drugih aktera u ovoj igri - ukazao je Samardžić.

On je dodao da niko u Srbiji ne može potpisati taj sporazum, koji je u američkoj viziji priznanja nezavisnosti Kosova važan momenat, sve dok Vlada Srbije ne donese određene zaključke o realizaciji odredbi skupštinske rezolucije koje se odnose na dolazak misije EU na Kosovo.

- Ako potpišemo SSP sa ovakvom njegovom funkcijom, pod ovakvim uslovima, onda zemlje EU koje su nas podržavale to više neće činiti - ocenio je Samardžić.

Ukoliko EU odluči da pošalje misiju na Kosovo bez odluke Saveta bezbednosti UN, Vlada bi bila dužna da stavi van snage parafirani SSP sa EU, da ga proglasi nevažećim i obavesti Skupštinu da ne može da ga ratifikuje - konstatovao je on.

Na pitanje da li je proveravana autentičnost objavljene beleške, Samardžić je rekao da lično nije obavljao nikakve posebne provere, jer sve deluje veoma autentično „budući da ga prenosi jedan ugledan dnevni list u Beogradu“, a i ljubljanski Dnevnik „ima dignitet u profesiji“.

Posredna potvrda autentičnosti, dodao je on, jesu stvari koje mogu da se pretpostave, a i ceo kontekst priče je „veoma dobro poznat“.

- Novi je taj lanac naređenja i izvršenja... EU je samo transmisioni kaiš za sprovođenje ultimativne volje SAD, to je ono što ovaj dokument jasno prikazuje... EU je dosad slepo sprovodila politiku SAD i tu je spor Srbije i EU zbog Kosova - istakao je Samardžić.

On smatra da Srbija ima još manevarskog prostora da spreči proglašenje nezavisnosti Kosova, jer ima dosta zemalja u EU koje se kolebaju da tu nezavisnost priznaju, pa zato američki zvaničnik Danijel Frid pritiska Sloveniju, kao predsedavajućeg EU, da se stvar što pre završi.

- U tom velikom kolebanju leži veliki manevarski prostor za našu zemlju - zaključio je Samardžić.     [ antrfile ]

KAKO NASAMARITI RUSIJU

U internoj belešci slovenačkog ministra spoljnih poslova Mitje Drobniča koju je juče objavio ljubljanski Dnevnik navodi se da su ga predstavnici američke administracije decembra prošle godine u Vašingtonu ubeđivali da Slovenija prva prizna nezavisnost Kosova.

Američki zvaničnici, koje je predvodio Danijel Frid, razrađivali su plan o tome kako da zaobiđu Rusiju u akciji priznanja Kosova. Tako je, između ostalog, predlagano da parlament Kosova proglasi nezavisnost u nedelju, „jer onda Ruska Federacija neće imati vremena da sazove Savet bezbednosti“!

Ovom prilikom američki zvaničnici su izneli procenu da šest članica EU neće priznati nezavisno Kosovo, ali da će biti dovoljno ako ga prizna 15 od 27 država...

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.