SLOBA I NASER

Izvor: Kurir, 25.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLOBA I NASER

Miloševićevi sledbenici ne vide ništa sporno u tome što je on na jednoj fotografiji iz Haga u društvu s muslimanskim ratnim zločincem

BEOGRAD - To što je Naser Orić, haški osuđenik za zločine u Srebrenici i Bratuncu, bio među zvanicama na rođendanskoj proslavi bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića u Sheveningenu, prema oceni vatrenih poštovalaca njegovog lika i dela, potpuno je u redu!

Uroš Šuvaković iz udruženja "Sloboda" tvrdi da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << to "posledica poštovanja koje je Orić gajio prema bivšem jugoslovenskom predsedniku zbog principijelne politike koju Milošević vodio".

- Kada vodite politiku u interesu naroda i države, onda vas i protivnik ceni - ističe Šuvaković.

Na našu konstataciju da su opštepoznata Orićeva zlodela po Podrinju, zbog čega bi bilo logično da ga je Milošević preskočio, Šuvaković podseća da su njih dvojica bili komšije u Sheveningenu.

- Nije mogao da mu kaže: "Nemoj da dođeš!" Milošević to ne bi uradio jer bi to bilo nekulturno. To što je Orić bio pozvan na proslavu, ne znači da ga je Milošević voleo - objasnio je funkcioner "Slobode".

Dugogodišnji generalni sekretar socijalista Zoran - Baki Anđelković, koji se od decembra 2006. godine, kada je Ivica Dačić izabran za šefa partije, povukao u ilegalu, ima slično viđenje. I on poteže argument o istom spratu.

- To je kao kada kažu za nekoga "došao kod ovog na svadbu, a nisu govorili 20 godina". Dešava se. U zatvoru su svi zašto što zbog nečega odgovaraju i ubrzo počinje da se razvija zatvorska solidarnost - smatra Anđelković, dodajući da ga sastav rođendanske ekipe ne iznenađuje tim pre što je u Sheveningenu omogućeno druženje pritvorenika samo u okviru istog sprata.

- To što je baš Orić bio na istom spratu gde i Milošević, odredila je zatvorska uprava, verovatno uz određene instrukcije Beograda, sa kojim je imala dobre veze - kaže Anđelković.

Jedini koji nije poverovao u autentičnost fotografija koje prikazuju Orića kako sedi preko puta Miloševića jeste Šuvakovićev kolega iz "Slobode" Bogoljub Bjelica, tvrdeći da su one verovatno rezultat montaže.

- Mogu i ja da vam napravim takvu fotografiju! Igre su u pitanju -nepoverljiv je Bjelica.[ antrfile ]

NIJE ŽALIO ZA MILOŠEVIĆEM

U prvom intervjuu po izlasku iz Sheveningena Naser Orić je tvrdio da je sa Miloševićem jedva dva-tri puta razgovarao, i to u prolazu. Kada je Milošević preminuo, Orić nije hteo da se upiše u knjigu žalosti jer "nije mogao da žali za onim čija je politika učinila da izgine toliko nevinih ljudi".

On je u Haškom tribunalu osuđen na dve godine zbog komandovanja muslimanskim jedinicama koje su 1992. i 1993. u Srebrenici i Bratuncu ubile više od 1.500 srpskih civila i spalile 156 srpskih sela i zaselaka.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.