Izvor: Politika, 09.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAVETNIK SIMIĆ

Ispada da je, uspavana dosadom vekovnog mira i svekolikog prosperiteta, ova zemlja rešila da ne dopusti da njen junački gen zakržlja, pa je savetniku premijera dopao zadatak da ratobornog duha oslobodi iz boce.

Da li je u pitanju odocneli zaključak da je Srbija u pregovorima oko budućnosti Kosmeta bila suviše diplomatska i blaga, tek savetnik Simić je američko-srpski kosovski boj proširio na sve članice NATO-a. Potom je, verujem pod produženim dejstvom adrenalina a ne tamjana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Crnu Goru nazvao "kvazidržavom" zato što po nalogu tribunala u Hagu ne dopušta ulazak vladike mileševskog.

Hiperproduktivni savetnik zadovoljno može da gladi bradu ostavljajući drugima da razreše rebus da li je on inokosni proizvođač pretnji ili je prekoredno unapređen u kreatora svetovne politike, koja preti upotrebom sile onima koji ne slede njegova razmišljanja oko Kosmeta, i interpretatora teokratske politike koja Srbiju zavađa sa susedom?

Nije ovo ništa lično. Konsiljere Simić je jednostavno ovih dana uzeo megafon i lansirao neke nove, prilično ratoborne ideje. Ne razdire me radoznalost da li je naprasno kreativan ili mu je dodeljena uloga populiste koji mlatara praznom puškom. Zanimaju me posledice "novog patriotizma" zasnovanog na hobsovskoj doktrini opšteg rata.

Na znak savetnika koji je globalnu politikološku baštinu obogatio izumom Kosmeta kao "NATO države", odmah su se javili serijski propagandisti koji ni po koju cenu ne bi dozvolili da se nađemo u NATO društvu. Previđajući da su ovoj zemlji neophodni i Zapad i Istok, oni bi radije da Srbija bude "Kremlj država" nego da se nađe u okaljanoj evroatlantskoj integraciji koja – eto još jedne velike mudrosti – definitivno ne može da opstane bez Bondstila, pardon, Prištine.

Ponet ushićenjem otkrića koje smatra valjanim i konstruktivnim doprinosom pregovaračkoj poziciji beogradskog tima za Kosmet, čiji je član, pravoverni savetnik je zatim sa opšteg prešao na pojedinačno. U spasavanje lika, dela i, kažu, dramatične sudbine vladike Filareta koji na granici Crne Gore štrajkuje glađu.

Nabusitom ocenom o "kvazidržavi nastaloj na talasu separatizma" savetnik je situaciju oko vladike, koju je Srbija mogla da iskoristi i zabeleži neki mali poen naspram podgoričkih srbofoba, preokrenuo u njihovu korist.

Savetnik je direktno pomogao dukljanskoj vlasteli. Ako sutra budu napadali, ispašće da se brane. Tako je kolosalno odmogao državljanima Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, istima u koje se savetnikovo blisko okruženje kune.

Primer državnog službenika dopao se i ministru Iliću, čime je u čitavu priču upletena i Vlada. Narodnjak iz Čačka je zbog Filareta odbio da ode u zakazanu službenu posetu. Velikan demokratskog neimarstva, koga je buldožer prevezao do ministarske fotelje čvrsto asfaltirane u ambijentu sve prozaičnije koalicije, brani izborne glasove i crkvena odličja koja je dobio. Lider stranke barem nekoga predstavlja.

Koga predstavlja savetnik Simić? Za njega niko nije glasao. Nije član vlade. Trebalo bi da znači da predstavlja sebe. Suviše je glasan i učestao da bi to delovalo uverljivo. Polazim ipak od premise da kandidat za prvoborca protiv NATO-a i aspirant za protođakona SPC govori samo u svoje ime.

Ispada da Srbija – ona koja se toliko buni protiv osionosti svetskih silnika – sa istom strašću nadmoćnika deli lekcije i uvrede čim je naspram nje neko slabiji. Na prijem povodom prve godišnjice crnogorske nezavisnosti u Beogradu niko važniji nije hteo da dođe.

Mogao bih i to da protumačim kao brljivost, jer nijednog ministra nije bilo ni na nedavnom prijemu u ambasadi Indonezije – zemlje čiji nam je glas u Savetu bezbednosti i te kako važan. Biće da je taj glas važniji kada treba putovati za Džakartu, a nevažniji bez dnevnica.

No, da se vratim nusefektima izjave o "kvazidržavi". Kako to savetnik u svojstvu člana pregovaračkog tima za Kosmet misli sutra da ubedi tamošnje Albance da ostanu u Srbiji? Kako da poveruju da će ih "autonomija kakvu istorija ne poznaje" štititi od Simića kome ni državni suverenitet Crne Gore ništa ne znači?

Najgore od svega je to što se savetnikove izjave ne čitaju kao lični stav. Simić je, ipak, savetnik premijera. Pošto se premijer ne ograđuje, čak ne daje naznaku da se savetnik malo mnogo raspojasao, ratoborni pokliči i izjave omalovažavanja vezuju se za čitavu Vladu.

To bi već mogao da bude deo političke igre koja baca drugo svetlo na osmišljenu savetnikovu aktivnost. Manite me koalicionih sporazuma, ali ispada da je Simićev posao isterivanje veštica koje su se infiltrirale i zamaskirale, sve u nadi da će tako prerušene prevariti birače na lokalnim, pa i predsedničkim izborima.

Njegovo je da izađe sa provokativnim ocenama. Onda oni koji tako ne misle moraju da se distanciraju. Pa da ispadne da su za NATO, da su na strani otvoreno antisrpske propagande u Podgorici. Nešto se prisećam kako se to donedavno definisalo jednom rečju.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.