Rohani protiv centure interneta

Izvor: RTS, 07.Sep.2014, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani protiv centure interneta

Predsednik Irana Hasan Rohani kritikovao je cenzuru interneta u Iranu i ukazao da su represivni metodi kontraproduktivni. Rohani je kritikovao i "one koji stalno ponavljaju da treba razdvajati muškarce i žene".

Rohani se zalaže za više političke i kulturne slobode, ali u skladu s vrednostima Islamske Republike Irana, prenosi Beta.

Iranske vlasti primenjuju političko "filtriranje" interneta, čime je Irancima onemogućen pristup milionima političkih i sajtova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << informisanja i seksualnog sadržaja. Iranci nemaju ni pristup najpopularnijim društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter.

"Neki misle da se problem može rešiti stvarajući prepreke. Ako se naprave filteri, neko će se setiti i postaviti softver za zaobilaženje cenzure. Tako ne ide", rekao je Rohani u govoru koji je prenosila televizija.

Iranski predsednik je ocenio da je metod ubeđivanja bolji od prinude.

Iranska vlada nedavno je odlučila da proširi "filtere" i na dva glavna iranska telefonska operatera da korisnici ne bi pristupili video-pozivima.

Ministarstvo telekomunikacije saopštilo je da video-pozivi nisu dostupni u Iranu, a da takva vrsta poziva ne postaji ni u prvom iranskom telefonskom operateru 3G.

Rohani je kritikovao "one koji stalno ponavljaju da treba razdvajati muškarce i žene", aludirajući na odluku gradske vlasti Teherana o "razdvajanju polova" na radnom mestu.

Podsetio je da se osnivač Islamske Republike, ajatolah Homeini protivio razdvajanju polova na univerzitetima na početku revolucije 1979. godine.

Rohani je rekao da žene treba da nose maramu i da treba koristiti "dijalog i ubeđivanje za jačanje društvenog morala".  Islamski zakon koji je na snazi u Iranu, primorava žene da kada su u javnosti nose široku odeću koja skriva telo i maramu koja prekriva kosu i vrat.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rohani protiv cenzure interneta

Izvor: RTS, 07.Sep.2014

Predsednik Irana Hasan Rohani kritikovao je cenzuru interneta u Iranu i ukazao da su represivni metodi kontraproduktivni. Rohani je kritikovao i "one koji stalno ponavljaju da treba razdvajati muškarce i žene". ..Rohani se zalaže za više političke i kulturne slobode, ali u skladu s vrednostima Islamske...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.