Izvor: Blic, 29.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforma policije jedini uslov

BANJALUKA - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU mogao bi da bude konačno potpisan krajem aprila, uz uslov da Parlament BiH usvoji zakone o policijskoj reformi, obećao je komesar za proširenje EU Oli Ren nakon preksinoćnih, završnih razgovora sa političkim liderima iz BiH. Domaći političari, takođe, tvrde da Evropa nije postavljala nove uslove.



Lider PDP Mladen Ivanić potvrdio nam je juče pred povratak iz Brisela da bi kraj aprila mogao da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << realan rok za zvanično pristupanje evropskim integracijama, ako BiH do tada usvoji zakone o reformi policije.

- Poruka je sasvim jasna - sada je sve na nama i što pre ovi zakoni prođu parlamentarnu proceduru, pre ćemo potpisati sporazum sa EU. Datum nije preciziran, ali se očekuje da bi za nekih mesec dana od usvajanja zakona evropska administracija mogla da bude spremna - rekao je Ivanić.

On naglašava da je u priči o reformi policije „teško onima koji budu protiv", jer će to značiti usporavanje evropskog puta BiH.

Lider HDZ 1990 Božo Ljubić veruje da je Evropa i dalje veoma blagonaklona prema BiH i spremna da maksimalno ubrza sve procedure za potpis sporazuma.

- Ako mi uradimo svoj deo posla, a to je pre svega usvajanje zakona o reformi policije, realan rok za potpisivanje bi bio kraj aprila, kada Evropska komisija zaseda u Luksemburgu. Verujem da ćemo to ispuniti jer nema novih uslova - kaže Ljubić.

Predsednik SNSD Milorad Dodik u Briselu je naglasio da će i njegova stranka podržati ove zakone i podsetio da je za RS najvažnije da reforma ne zadire u status i položaj njenih policijskih snaga. Takođe je naglasio da ovo pitanje u državnom parlamentu treba postaviti kao „uzmi ili ostavi", što znači da nema prostora za amandmane koje najavljuju u Stranci za BiH i podsetio da je SDA ovako zmišljenu reformu već odbila.

Ministar bezbednosti BiH i funkcioner SDA Tarik Sadović obrazložio je ovakav stav stranke zvaničnicima u Briselu, naglašavajući da u predloženim zakonima o reformi uopšte nema ranije utvrđenih evropskih principa.

Trebalo je da dobijemo jedinstvenu, profesionalnu, depolitizovanu i multietničku policiju. To što političari u BiH i OHR podržavaju ovakva rešenja radi potpisivanja sporazuma sa EU nije u redu - smatra Sadović.

Spona: RS ima pravo na referendum

Srpski pokret nevladinih asocijacija (Spona) ostaje pri stavu da RS ima legitimno i demokratsko pravo na održavanje referenduma o državno-pravnom statusu, bez obzira na deklaraciju UO Saveta za primenu mira. Takođe navode da ostanak OHR sa bonskim ovlašćenjima ne sme da znači da će visoki predstavnik i dalje smenjivati izabrane zvaničnike u RS i BiH. I u SDS smatraju da ostanak OHR pokazuje da BiH ni ubuduće neće biti suverena država, kao i da se odluke Saveta za primenu mira uglavnom „poklapaju sa željama bošnjačkih političara". U ovoj stranci su sumnjičavi i prema usvajanju zakona o reformi policije jer smatraju da je to samo početak neustavnog prenosa nadležnosti sa RS na BiH.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.