RUKA RUCI

Izvor: Kurir, 25.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUKA RUCI

Gasni sporazum sa Rusima koji je potpisan juče oročen na 30 godina i predviđa da se NIS proda za 400 miliona evra

BEOGRAD - Srbija i Rusija potpisale su juče u Moskvi Sporazum o saradnji u oblasti gasa i nafte, koji predviđa izgradnju magistralnog gasovoda „Južni potok“ kroz Srbiju i prodaju 51 odsto Naftne industrije Srbije ruskom „Gaspromu“ za 400 miliona evra i 500 miliona investicija. Sporazum su, u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice, potpisali ministar infrastrukture Srbije Velimir Ilić i ruski ministar industrije i energetike Viktor Hristenko.

Kako javlja AP, posle potpisivanja sporazuma Putin je izjavio da Srbija postaje glavni stožer za buduće isporuke ruskog gasa jugoistočnoj Evropi. Tadić je istakao da će sporazum učiniti da Srbija postane značajna karika u lancu snabdevanja Evrope energijom, te da „Srbija dobija ključnu stratešku poziciju u jugoistočnoj Evropi“.

Konačna verzija Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, zajedno sa pratećim Protokolom koji precizira pojedine odredbe, postavljena je juče na sajt Vlade Srbije.

U tekstu Sporazuma regulišu se uslovi izgradnje magistralnog gasovoda kroz Srbiju, izgradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i prodaje 51 odsto državnog udela u Naftnoj industriji Srbije ruskom „Gaspromu“. Ugovorne strane se obavezuju da gasovod kroz Srbiju dobije status transevropske energetske mreže, pri čemu treba da ima propusnu moć od „najmanje 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje“, uz mogućnost povećanja obima isporuka prirodnog gasa iz Rusije. Učesnici dogovaraju maršrutu gasovoda, uključujući geografske tačke njegovog ulaska na teritoriju Republike Srbije i izlaska sa nje, kao i projektnu propusnu moć.

Predviđeno je da ruski „Gasprom“ ili njegova kćerka firma sa Javnim preduzećem „Srbijagas“ osnuje zajedničku kompaniju za izgradnju magistralnog gasovoda, pri čemu će ruska strana imati najmanje 51 odsto udela, a srpska najviše 49 odsto. Troškove će snositi u skladu sa udelima. Podzemno skladište gasa na mestu iscrpljenog ležišta gasa u Banatskom dvoru, 60 kilometara severoistočno od Novog Sada, imaće kapacitet od najmanje 300 miliona kubnih metara gasa, a brzina protoka treba da bude najmanje 1,6 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Cene usluga transportovanja, utiskivanja (skladištenja) i protoka gasa određuju odgovarajuće kompanije, što predstavlja njihovu isključivu nadležnost. Pravo na korišćenje svih kapaciteta gasovoda i podzemnog skladišta gasa pripada ruskim učesnicima.

Vlada Srbije se obavezala da proda 51 odsto NIS AD ruskom „Gaspromnjeftu“ kćerki firmi „Gasproma“, za 400 miliona evra, a prodaja se mora realizovati pre isteka 2008. godine. „Gaspromnjeft“ se obavezao da će u periodu od 2008. do 2012. godine u modernizaciju NIS uloži najmanje 500 miliona evra, a Vlada Srbije će obezbediti zaštitu tržišta plasmana naftnih derivata koje proizvodi NIS u periodu od najmanje dve godine.

Srpska strana se obavezala da za realizaciju projekata gasovoda i drugih objekata energetike dodeli zemljišne parcele koje zadovoljavaju sigurno i stabilno energetsko obezbeđenje i povoljan carinski i poreski režim. Srpska strana će razmotriti mogućnost da se materijali, usluge i radovi neophodni za realizaciju projekata izgradnje gasovoda, skladišta gasa u Banatskom Dvoru i modernizacije NIS oslobode PDV do dostizanja isplativosti izgrađenih objekata.

Sporazum stupa na snagu nakon što ga ratifikuju obe države i diplomatskim putem razmene pismena obaveštenja o tome. Tada stupa na snagu i važi 30 godina, a po isteku tog perioda ugovor će se automatski produžavati na sledeće petogodišnje periode, ukoliko jedna od strana ne obavesti drugu da želi raskid, što mora da učini najmanje devet meseci pre isteka odgovarajućeg perioda.[ antrfile ]

TADIĆ: RUSIJA ČUVA KOSMET

Predsednik Srbije Boris Tadić zahvalio se juče u Moskvi predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na ruskoj podršci Srbiji u rešavanju problema Kosova, javlja nemačka agencija DPA. Bez pozicije Rusije bilo bi veoma teško da Srbija odbrani svoje interese na Kosovu, citira ruska agencija Interfaks Tadićeve reči sa početku sastanka u Kremlju.

Osvrćući se na sve jače veze između dve slovenske zemlje, Putin je istakao da je „veoma srećan što se politički kontakti pozitivno razvijaju“, dok je Tadić govorio o „strateškom partnerstvu“ Beograda i Moskve. Prema navodima američke agencije, Tadić je Putinu rekao i da će Srbija „braniti svoje interese na Kosovu na osnovu međunarodnog prava“ i da „nikada od toga neće odstupiti“. Ruski mediji smatraju da sastanak u Moskvi predstavlja izbornu podršku Tadiću.



MILER: MILIJARDE KUBIKA GASA


Ruska kompanija „Gasprom“ neće pozajmljivati novac kako bi kupila 51 odsto kapitala NIS, niti za druge projekte u Srbiji - rekao je direktor ove ruske kompanije Aleksej Miler.

„Mi imamo dovoljno sopstvenih resursa i ne planiramo bilo kakve dopunske pozajmice za realizaciju ovih projekata“, rekao je Miler, a prenosi ruska agencija „RIA novosti“.

Miler je naveo da je energetskim sporazumom predviđeno da se preko Srbije, kroz gasovod „Južni potok“, transportuje najmanje 10 milijardi kubika ruskog gasa godišnje. On nije isključio mogućnost da se na kraju, nakon završetka svih pregovora o „Južnom potoku“, ta svota poveća.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.