Purda na slobodi!

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2011, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Purda na slobodi!

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je danas pritvor hrvatskom veteranu Tihomiru Purdi posle odluke Tužilaštva Srbije da povuče optužnicu i zahtev za njegovo izručenje Srbiji, saopšteno je iz Suda BiH. Purda je danas kasno popodne izašao iz ekstradicionog pritvora u Zenici.

Purda je iz zeničkog zatvora izašao u pratnji advokata Josipa Muselimovića i predstavnika Ambasade Hrvatske u BiH, a tokom večeri trebalo bi da se vrati u Hrvatsku.

"Mogu samo reći da sam srećan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << jer idem kod svoje žene i dece", rekao je Purda novinarima.

Prema prvim informacijama, avionom iz Sarajeva stići će u Osijek posle 19 časova, prenosi portal "Jutarnji list".

"Sud BiH doneo je danas rešenje o obustavi ekstradicionog postupka protiv Tihomira Purde", navodi se u saopštenju, a prenose beogradske mediji.

U Sudu BiH objasnili su da je odluka o obustavi ekstradicionog postupka doneta pošto je Ministarstvo pravde Srbije putem Ministarstva pravde BiH izvestilo Sud BiH da nadležni sud u Srbiji odustaje od zahteva za izručenje Purde.

S tim u vezi doneto je rešenje o ukidanju pritvora, kaže se u saopštenju Suda BiH.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine odustalo je od krivičnog gonjenja Purde, kao i Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona osumnjičenih za ratne zločine u Vukovaru 1991, zbog nedostatka dokaza.

Purda je 5. januara uhapšen na graničnom prelazu u Orašju u BiH na osnovu poternice Srbije zbog ratnih zločina počinjenih u Vukovaru nad zarobljenim vojnicima JNA. U međuvremenu, prvostepeno veće Suda BiH odobrilo je 18. februara izručenje Purde Srbiji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.