Proslava Dana Vojske Srbije

Izvor: RTS, 14.Feb.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Dana Vojske Srbije

Vojska Srbije osposobljena za odbranu zemlje i za učešće u mirovnim operacijama sa mandatom UN, izjavio predsednik Srbije Boris Tadić nakon vežbe pripadnika Specijalne brigade u Kasarni "Rastko Nemanjić".

Vežbom pripadnika Specijalne brigade u Kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu, počelo je centralno obeležavanje Dana Vojske Srbije, 15. februara. Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovao je vežbi i rekao da se danas uverio da je Vojska Srbije osposobljena i za odbranu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlje i za učešće u mirovnim operacijama sa mandatom UN.

Tadić je dodao da je vojska spremna i za pomoć civilnom stanovništvu i da je kao takva Vojska Srbije i faktor spoljne politike.

Prema njegovim rečima, modernizacija Vojske Srbije će se nastaviti uprkos finansijskim teškoćama i državni vrh će odlučiti da li će sredstva za to biti obezbeđena nakon ostvarivanja ekonomskog rasta u zemlji ili uzimanjem povoljnih dugoročnih kredita.

Predsednik je zadovoljan rezultatima domaće odbrambene industrije postignutim na izvoznom planu.

Tadić je nakon vežbe izjavio da  profesionalizacija vojske ne znači da će služenje vojnog roka biti ukinuto, već da će biti dobrovoljno.

Predsednik je rekao da će model po kojem je izvršena profesionalizacija specijalne brigade biti primenjen i na ostale jedinice Vojske Srbije, ali da će i dalje svi građani koji žele da služe vojsku i koji ispounjavaju uslove biti dobrodošli u oružane snage.

Prema njegovoj oceni, na taj način će građani sačuvati vezu sa vojskom i biti omogućena civilna kontrola.

Vlada neće pokretati pitanje članstva u NATO

Predsednik Srbije je ponovio da aktuelna vlada do kraja svog mandata neće pokretati pitanje eventualnog učlanjenja Srbije u NATO niti će menjati deklaraciju o vojnoj neutralnosti, i da je zato izlišno raspisivanje referenduma o učlanjenju u severnoatlanski savez.

Tadić je veruje da i naredne vlade neće menjati tu odluku, ali je dodao da Srbija sa svim zemljama želi da uspostavi dobre odnose i da nastavi da doprinosi miru u regionu i Evropi.

Uspešnom prikazivanju dela operativnih sposobnosti te elitne jedinice Vojske Srbije prisustvovovali su i ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, strani vojni izaslanici akreditovani u Beogradu i komandati operativnih sastava.

Pripadnici Specijalne brigade prikazali su vežbu po scenariju "prepad na bazu terorista i oslobađanje talaca", u kojoj su posebnu pažnju novinara privukle aktivnosti specijalnih padobranskih timova.

Iz helikoptera Vojske Srbije padobranski timovi veoma precizno spustili su se na objekat u kome su se nalazili "teroristi" i uspešno izveli zadatak.

Vežba je obuhvatala više segmenata, počevši od napada na teroriste u seoskom ambijentu, njihovog uništavanja i oslobađanja talaca iz gradske sredine.

Pripadnici Specijalne brigade kao uz podršku i drugih delova Vojske Srbije i Ministarstva odbrane prikazali su i načine evakuacije ranjenika, kao i rad kriminoloških ekipa i način postupaka sa taocima.

Specijalna brigada je elitna jedinica Vojske Srbije, s tradicijom protivdiverzantskih, protivterorističkih, izviđačkih, padobranskih i ronilačkih sastava.

Ta brigada je formirana 29. septembra 2006. godine i nastala je preformiranjem i objedinjavanjem 72. specijalne brigade, 63. padobranske brigade i delova 82. Pomorskog centra i Protivterorističkog odreda "Kobre".

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije i ove godine nizom aktivnosti obeležavaju 15. februar, Dan Vojske, u znak sećanja na Sretenje i početke stvaranja savremene srpske države i vojske.

Za praznik Vojske Srbije određen je datum koji simbolizuje početak stvaranja nove srpske države i srpske vojske, kada se obeležava i Dan državnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.