Pronađen bunar star više od 10.000 godina

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen bunar star više od 10.000 godina

Nedaleko od jugozapadne obale Kipra arheolozi pronašli bunar izgrađen pre 10.500 godina, a u njemu skelet mlade žene, delove životinjskih kostiju, kamene ukrase i minđuše iz ranog neolitskog doba.

Kiparski arheolozi pronašli su bunar izgrađen pre 10.500 godina, a u njemu i skelet mlade žene.

Direktor kiparskog odseka za antikvitete Pavlos Flurencos rekao je da je pet metara dubok bunar cilindričnog oblika pronađen prošlog meseca na gradilištu u mestu Kisonerga, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nedaleko od jugozapadne obale Kipra.

Kada je bunar presušio, po svemu sudeći je korišćen za odlaganje smeća, a među predmetima pronađenim u njemu bili su i loše očuvan skelet mlade žene, delovi životinjskih kostiju, obrađen kremen, kameni ukrasi i minđuše iz ranog neolitskog doba, rekao je Flurencos.

Moguće je da je skelet star koliko i sam bunar, ali arheolozi ne znaju kako je devojka umrla ni kada i zašto je njeno telo ostavljeno na tom mestu. 

Analize su pokazale da je bunar star između 9.000 i 10.500 godina.

U to vreme, grupe ljudi u migraciji počele su da grade trajne naseobine na ostrvu. Do tada, u privremenim naseljima živeli su narodi koji su na Kipar svraćali na putu do drugih odredišta.

Direktor Američkog arheološkog istraživačkog instituta na Kipru Tomas Dejvid rekao je da je bunar "jedan od najstarijih na svetu".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pronađen bunar star 10.500 godina

Izvor: 24sata, 24.Jun.2009

Direktor kiparskog odseka za antikvitete Pavlos Flurencos kazao je da je pet metara dubok bunar cilindričnog oblika pronađen prošlog meseca na gradilištu u mestu Kisonerga, nedaleko od jugozapadne obale Kipra.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.