Produžen protokol iz Kjota

Izvor: RTS, 08.Dec.2012, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžen protokol iz Kjota

Protokol iz Kjota biće produžen do 2020. godine, dogovoreno je na konfereciji UN o klimi u Dohi. Ipak, sporazumom će obuhvatiti samo 15 odstvo emisija gasova s efektom staklene bašte na globalnom nivou.

Na konferenciji UN o klimi u Dohi postignut je dogovor o produženju Protokola iz Kjota do 2020. godine. Međutim, Sporazumom će biti pokriveno samo 15 odsto emisija gasova s efektom staklene bašte na globalnom nivou.

Predstavnici gotovo 200 zemalja koje su učestvovale >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na konferenciji konačno su se dogovorili posle pregovora koji su trajali celu noć.

Usvojene su i odluke koje sadrže neodređena obećanja o finansijskoj pomoći siromašnim zemljama u suočavanju s klimatskim promenama.

Mnoge zemlje u razvoju odbacile su sporazum kao nedovoljan za uspešnu borbu protiv rasta temperatura i podizanja nivoa mora, što neke pacifičke ostrvske zemlje vide kao pretnju njihovom opstanku.

Protokol iz Kjota iz 1997. godine, kojim je ograničena emisija štetnih gasova u bogatim zemljama, ističe ove godine, a njegovo produženje do 2020. godine treba da premosti jaz dok se ne donese neki sveobuhvatniji sporazum na globalnom nivou.

Tim protokolom pokriveno je samo 15 odsto svetske emisije gasova, pošto Kanada, Japan, Novi Zeland i Rusija nisu pristale na njegovo produženje. SAD nikada nisu ni potpisale Protokol iz Kjota.

Siromašne zemlje su tokom dvonedeljne konferencije u Dohi zahtevale da im bogate zemlje postepeno povećaju pomoć na 100 milijardi dolara godišnje do 2020. godine, što je već obećano pre tri godine.

Bogatije države, uključujući SAD, članice EU i Japan se međutim,i dalje bore s posledicama finansijske krize i nisu bile zainteresovane za detaljnije razgovore o finansijskoj pomoći.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Konferencija o klimi: Protokol iz Kjota produžen do 2020.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Dec.2012, 10:02

Na konferenciji UN o klimi u Dohi postignut je dogovor o produženju Protokola iz Kjota, kojim će, međutim, biti pokriveno samo 15 odsto emisija gasova s efektom staklene bašte na globalnom nivou. Predstavnici gotovo 200 zemalja koje su učestvovale na konferenciji usvojili su u subotu produženje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.