Izvor: Blic, 04.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretnja profiterima

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo najavio je da će Vlada RS uskoro utvrditi nacrt zakona o proveri načina sticanja imovine i uputiti ga u skupštinsku proceduru.

Čađo je na seminaru „Borba protiv korupcije", koji je organizovala Evropska komisija na inicijativu MUP RS, rekao kako očekuje da će svi poslanici RS podržati ovaj zakon.

„Celokupna javnost RS sa punim pravom očekuje mnogo od primene tog zakona. Međutim, nema potrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da bilo ko proziva Vladu koja ga priprema već nekoliko meseci. Nastojimo da utvrdimo kvalitetna rešenja koja će biti primenjiva u praksi", naveo je Čađo. On tvrdi da je jedan od ključnih prioriteta MUP-a RS borba protiv korupcije, „u čemu već postoje konkretni rezultati". Istovremeno je najavio još veći doprinos MUP RS u borbi protiv svih vidova kriminala na području BiH.

„Pitanje korupcije nije samo pitanje pravosuđa nego svih bezbednosnih struktura u BiH. Ipak, slobodno mogu reći da MUP RS prednjači u aktivnostima borbe protiv korupcije", ocenio je Čađo.

Direktor policije RS Uroš Pena smatra da je u borbi protiv korupcije problem i nedostatak ozbiljne strategije, ocenjujući da u borbu treba uključiti mnogo više bezbednosnih agencija nego što je to sada slučaj. On je uveren da će donošenje zakona o proveri stečene imovine pomoći policiji i tužiocima u borbi protiv korupcije, koja je usko povezana sa organizovanim kriminalom i pranjem novca u RS. „Međutim, taj zakon treba uraditi kvalitetno i sa odredbama koje ćemo moći sprovoditi u praksi. Ne treba nam zakon zbog zakona", naveo je Pena.

Dvodnevnom seminaru „Borba protiv korupcije", koji je juče počeo u Banjaluci, prisustvuju predstavnici tužilaštava oba entiteta i BiH, državnih bezbednosnih agencija, predstavnici sudova, Evropske komisije i stručnjaci iz oblasti borbe protiv korupcije iz Velike Britanije, Rumunije, Španije, Italije, Holandije i Belgije.

Dvostruka korist

Glavni inspektor karbinjera u Italiji Mauricio Varanese ocenio je da je donošenje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine u RS veoma bitno „jer njegovom primenom Vlada može da postigne dva cilja". „Oduzimanjem imovine koja je nelegalno stečena pojedincima ili organizovanim grupama slabi moć i nemaju prostora za delovanje", rekao je Varanese. Drugi cilj je, kaže, pomoć ugroženim građanima upravo novcem koji se dobije prodajom imovine oduzete od kriminalaca.

Na meti imovina vrednija od pola miliona evra

Radna grupa Vlade RS ranije je predložila da se proverava imovina stečena posle 1. januara 1997. koja je vredna više od pola miliona KM. Planirano je i da optuženi pred sudovima sami dokazuju poreklo imovine. Ako ne dokažu, imovina bi im bila oduzeta i njom bi raspolagala Vlada RS, prodavala je ili iznajmljivala.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.