Izvor: B92, Beta, 22.Dec.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor sa Rusima

Beograd -- Pregovarački tim Vlade Srbije i čelnici ruskog "Gaspromnjefta" parafirali su ugovor o prodaji 51 odsto Naftne industrije Srbije toj ruskoj kompaniji.

Potpisivanje ugovora, kao i tzv. krovnog sporazuma o izgradnji gasovoda kroz Srbiju i skladišta gasa u Banatskom Dvoru predviđeno je za sredu, 24. decembar. U Moskvu na potpisivanje putuje visoka delegacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije, sa predsednikom Borisom Tadićem na čelu. Ipak, pre potpisivanja dogovor mora da potvrdi i Vlada Srbije.

Finalna verzija ugovora, prema kome ruski "Gaspromnjeft" postaje većinski vlasnik NIS-a, znatno je poboljšana u odnosu na prvobitnu verziju, izjavio je za B92 šef vladinog pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

"Postigli smo jedan aranžman koji dosta odskače od prvog nacrta koji smo dobili od ruske strane", kaže on.

"Srbija je dobila da socijalni program u celosti bude deo kupoprodajnog ugovora. Investiciona obaveza će biti u potpunosti ispunjena, sa jasnom dinamikom i jasnim obavezama", kaže on.

"Ugovorna obaveza kupca, "Gaspromnjefta", je da nema nikakvih otpuštanja do kraja 2012, zarade će biti usklađivane sa indeksom rasta troškova života, a za one koji dobrovoljno hoće da odu, dobiće 750 evra po godini radnog staža", rekao je on.

Stefanović kaže da je u ugovoru o prodaji NIS-a precizirano da će kredit od pola milijarde evra, koji će biti korišćen za investicije u NIS, u potpunosti uzeti ruska kompanija, a ne NIS, kako se spekulisalo.

Finalna verzija ugovora potvrđuje i da će do kraja 2010. godine u Srbiji biti liberalizovano tržište nafte i derivata, što znači da NIS neće imati monopol u toj oblasti.

NIS-ova pumpa (Beta)

Ugovor o prodaji NIS-a trebalo bi da potpiše Petar Škundrić, predsednik Skupštine akcionara NIS-a, a sporazume o izgradnji gasovoda i skladišta gasa u Banatskom Dvor Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa" i član srpskog pregovaračkog tima.

Dušan Bajatović je rekao da će investicije u modernizaciju NIS-a biti najmanje 550 miliona evra, umesto ranije predviđenih 500 miliona evra, što je u skladu sa predlogom Srbije koji je prihvatila ruska strana.

U Moskvu putuje i predsednik Boris Tadić, koji bi trebalo da, zajedno sa predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim, stavi potpis na tzv. krovni politički sporazum, u okviru koga je prodat NIS, a koji bi trebalo da garantuje i izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju.

"Garancija za izgradnju gasovoda i skladišta gasa jeste upravo to što će biti potpisan sporazum između dva predsednika, dakle na najvišem nivou", rekao je on za B92.

Ugovorom o prodaji NIS-a ruski partner se, kaže Stefanović, obavezao da poštuje ekološke propise i norme u skladu sa zakonima koji važe u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.