Pomiritelj

Izvor: Blic, 07.Jul.2012, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomiritelj

Govoreći o trećem mandatu Bojana Pajtića na čelu pokrajinske administracije, analitičari unutrašnjopartijskih prilika primećuju da se to dešava prvi put u političkoj istoriji kod Srba i da je to kompliment njemu i timu koji je vodio.

Bojan Pajtić se profilisao kao racionalan političar, koji je nacionalno svestan, pa upravo zbog toga veoma drži do multietničnosti i različitosti Vojvodine, ali i evropske perspektive Srbije. Potekao je iz tradicionalne, starosedelačke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svešteničke porodice.

Posle srednje škole u Senti, kao student generacije završio je Pravni fakultet u Novom Sadu. Radio je u Okružnom sudu u Novom Sadu, a onda je izabran za asistenta na Pravnom fakultetu na predmetu Obligaciono pravo. Nakon doktorata, izabran je za docenta na matičnom fakultetu. „Najveća satisfakcija u svakoj profesiji jeste da čovek radi na univerzitetu“, rekao je on. Vojsku je služio u Mostaru.

U politiku je ušao 1995. preko Narodne stranke Milana Paroškog. Pristupnicu je potpisao „zbog dugogodišnjeg prijateljstva Paroškog i njegovog oca“. Nekoliko meseci kasnije, ta nacionalno orijentisana stranka postala mu je pretesna, pa postaje član DS gde mu je karijera bila munjevita.

Nakon oktobraskih promena 2000. bio je narodni poslanik i tri godine je predsedavao Zakonodavnim skupštinskim odborom. Posle ubistva premijera Đinđića, obavljao je devet meseci funkciju šefa poslaničkog kluba DOS. Od novembra 2004. predsednik je Izvršnog veća Skupštine Vojvodine. Ponovo je na tu funkciju izabran jula 2008. I danas je u prilici da po treći put formira pokrajinsku vladu.

Simpatije i osporavanja stekao je dobrim rezultatima. Nije mu zaboravljena ni superiorna kampanja na pretprošlim izborima u Vojvodini na kojima je ubedljivo bio prvi. I na poslednjim izborima je novim trijumfom sve to ponovio. Pokazao je da ume da napravi odličnu stranačku strukturu, da ima ambiciju, ali i rezultat.

Pajtić se pokazao uspešan kao premijer pokrajinske vlade i što nijedan stan u vlasništvu pokrajinskih organa nije otkupljen, što su plate funkcionera godinama iste i što pokrajinska vlada koju je formirao funkcioniše bez ijedne afere.

Kao odličan znalac srpske tradicije, ali i mađarske kulture i jezika, Pajtić je pomirio sve vojvođansko i najviše je uradio za „dođoše”, odnosno izbeglice u Vojvodini.

Bez obzira na to što je odrastao u religioznoj i patrijahalnoj porodici, usvojio je sve vrednosti modernog društva. U mladosti se 15 godina amaterski bavio glumom, pa su mnogi mislili da će postati poznati glumac, ali on se odmetnuo u politiku, kako je kazao u razgovoru za „Blic“, zbog „egzistencijalne ugroženosti ove profesije“. „U politiku sam ušao zato što mi temperament ne dozvoljava da trpim nepravdu i sedim skrštenih ruku“, pa je kao student aktivno organizovao studentske demonstracije. Govori engleski i mađarski.

Oženjen je, ima dva sina, Andreja i Stefana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.