Politički vidici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2018, 05:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički vidici

Statistički pokazatelji svedoče da američka ekonomija dobro stoji. Dugo nisu bili tako pozitivni. Ekonomski rast u drugom tromesečju ove godine dostigao je 4,1 procenat. Stopa nezaposlenosti je 3,9 odsto tj. najniža je od 2000. U privatnom sektoru otvaraju se nova radna mesta već 101. mesec zaredom, a poverenje potrošača je skoro na najvišem nivou u periodu od 18 godina.

Američki predsednik Tramp smatra da je za ružičastu ekonomsku sliku zaslužna njegova politika. Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaže: "Ameriku ponovo poštuju i Amerika ponovo pobeđuje jer je stavljamo na prvo mesto." Njegove pristalice se sa tim naravno slažu. Reči jednog od njih odražavaju stav mnogih: "Mislim da je Trampova ekonomska politika sjajna, naša ekonomija odlično stoji."

S druge strane Trampovi protivnici misle drugačije. Oni uspon američke ekonomije često objašnjavaju faktorima koji ne zavise od politike državnog vrha. Njega štaviše i optužuju da pravi greške koje rast usporavaju ili ga usmeravaju na način koji čini da nije oslonjen na čvrste stubove.

To nas podseća koliko se i stav prema objektivnim ekonomskim rezultatima često vrti oko političkih opredeljenja. Kao što važi za skoro svako važno pitanje u SAD ovih dana, kako Amerikanci vide ekonomiju u velikoj meri zavisi od toga kako glasaju, objašnjava za Glas Amerike Robert Grifin iz Grupa za studije birača Fonda za demokratiju.

"Generalno, ljudima nije lako da procene šta se događa u ekonomiji. Znaju da je ona u dobrom stanju, u principu, ali to je jedan od primera gde na percepciju ljudi veoma ozbiljno utiče njihova politička opredeljenost. Svaka diskusija o savremenoj američkoj politici mora da počne od činjenice da živimo u vreme duboke stranačke podeljenosti. Tako da na građane, u njihovoj proceni stanja ekonomije, u proceni da li oni sami stoje bolje ili gore, u velikoj meri utiče njihova stranačka pripadnost i stav o predsedniku i njegovoj stranci".

Tako je u Americi, ali tako je i kod nas. To je naprosto normalno u pluralističkim sistemima. No, ono u čemu se oni razlikuju je politika kultura. Negde se koriste jake reči i pušta na volju strast, negde se reči više mere a negativne emocije suzbijaju. Nažalost, u pogledu ostrašćenosti i prekomerne partijske borbenosti Srbi i Amerikanci spadaju u istu kategoriju. Onu prekomerno burnu.

Bilo bi zanimljivo kada bi kao što je učinio Glas Amerike i kod nas analizirali stavove građana u vezi sa objektivnim činjenicama iz ekonomskog ali i drugih aspekata društvenog života i između svega toga i političkih ubeđenja sagledavala korelacija. Možda bi to bilo za neke i otrežnjujuće, a za sve nas osvežavajuće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.