Pokret za sve

Izvor: RTS, 08.Dec.2012, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pokret za sve"

Akciju "Pokret za sve" organizovali su zaposleni na Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i Klinici za neurologiju za sve pacijente obolele od Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i one koju su imali moždani udar.

Klinika za fizikalnu medicinu i rehabiliticiju i Klinika za neurologiju organizovale su   akciju "Pokret za sve" za obolele od Parkinsonove bolesti, multiple skleroze ali i one koji su imali moždani udar.

Prethodnih dana pacijenti su pozivani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da dođu na besplatne preglede bez uputa i čekanja, a u subotu od 9 do 15 časova vrata su bila otvorena za sve. U akciji su učestvovali fizijatri, fizioterapeuti, neurolozi, medicinske sestre i mlađi lekari na stažu.

U deset ambulanti pregledano je više od 100 pacijenata iz cele Srbije, i oni su veoma zadovoljni.

"Zbog Parkinsonove bolestri, imam problema u desnoj nozi, imam protezu u desnom kuku pa mi to otežava hod. Pokazali su mi mnoge stvari koje ja do sada nisam znao, vežbe i radne terapije. Puno su mi pokazali, kamo sreće kada bi mesečno moglo ovo da se organizuje", ističe sedamdesetpetogodišnji Aranđel Đinović.

"Imao sam moždani udar pre četiri godine, evo sad sam vežbao na traci, pa ćemo bicikl, pa polako sve vežbe", rekao je Božidar Božović.

Nakon neurološkog i fizijatrijskog pregleda, za pacijente su organizovane radionice kao što su trening hoda, trening balansa, aerobne i tango vežbe. Pacijenti su dobili savete šta sve mogu da urade da bi se što pre vratili svakodnevnim obavezama.

"Analizom smo uvideli da pacijenti sa multiple sklerozom, Parkinsonovom bolešću i moždanim udarom, zaista imaju mnogo veći životni potencijal nego što oni misle. Naša akcija je usmerena ka tome kako da ovim pacijentima pomognemo da što bolje funkcionišu", rekao je direktor Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KCS Mirko Grajić.

"Bitno je da bolesnici shvate da pored onih nekolio tableta koje im u brzini dajemo, postoji još čitav niz terapijskih procedura koje često čine više nego što čine naše tablete", naglašava direktor Klinike za neurologiju KCS Vladimir Kostić.

Svima koji su bili na Klinici za fizikalnu rehabilitaciju stručnjaci su preneli da je dovoljno samo 20 minuta fizičke aktivnosti dnevno da do bolesti ne dođe, da ona sporije napreduje, ili da je skroz pobedimo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.